Wie als dga pensioen opbouwt, dient daar dit jaar verandering in aan te brengen. Dat geldt ook voor de dga met een verzekerde pensioenregeling. Want wanneer het wetsvoorstel uitfasering pensioen in eigen beheer doorgaat, worden de betrokken dga’s gedupeerd. Ook voor ZZP’ers is het tijd voor actie. De zelfstandigen zonder personeel zijn het gedoe rond de invoering van de wet DBA zat. Al maandenlang berichten de media, en ik ook, over wat er allemaal niet klopt aan deze wet. ZZP’ers kunnen vanaf nu hun onvrede over de wet uiten.
Wat moet de dga doen voor zijn pensioen?
Het wetsvoorstel uitfasering pensioen in eigen beheer raakt de dga die in eigen beheer zijn pensioen opbouwt. Maar wat houdt het plan in en wat moet de dga precies doen? Het voorstel, dat per 1 januari 2017 zou moeten ingaan, maakt het mogelijk om het pensioen in eigen beheer van dga’s af te kopen. Dit gaat gepaard met een belastingkorting. Dga’s die afzien van afkoop kunnen kiezen voor een spaarvariant of het huidige pensioen in eigen beheer premievrij voortzetten.
Directeur-grootaandeelhouders die momenteel pensioen in eigen beheer opbouwen, moeten ervoor zorgen dat dit vóór volgend jaar is beëindigd. Hiermee voorkomt de dga dat de pensioenafspraak fiscaal niet meer wordt gezien als pensioen en ontloopt daarmee een heffing van maximaal 72 procent over de commerciële waarde van het totaal opgebouwde pensioen.
Om deze ellende te voorkomen moet de dga wel het een en ander regelen, zoals goedkeuringshandtekeningen van (ex-)partners en berichtgeving richting fiscus. Het houdt een lang traject in en voordat u het weet is het 1 januari. Het is dus verstandig om nu al in actie te komen.
Het wetsvoorstel raakt ook de dga’s die hun pensioen hebben ondergebracht in een verzekeringspolis. Deze categorie dga’s krijgt het zelfs nog drukker vóór 1 januari. U moet de polissen wellicht premievrij maken. U dient bedragen van de verzekeraar mogelijk naar de BV te laten overmaken, doordat de BV de regeling voortzet (of toch weer afkoopt). Voor deze groep geldt dus een nog ingewikkelder beslissingstraject.
Zzp’er, laat nu uw stem horen
Het gedoe rond de wet DBA mag gênant worden genoemd. De rij van gebreken wordt langer en langer: opdrachtgevers die zelfstandigen zonder personeel niet meer durven aan te nemen, de Belastingdienst die te lang doet over het goedkeuren van de modelovereenkomsten en ze in de meeste gevallen afkeurt. Tot dusverre is de ZZP’er niet gehoord in dit hele verhaal. Daar komt nu verandering in.
‘Met een stem op de knop ZZP DBA NEE geef ik te kennen, dat ik de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties een slecht idee vind. Die moet naar mijn mening zo snel mogelijk worden afgeschaft en vervangen worden door een systeem dat recht doet aan vrij ondernemerschap.’ Zo luidt de oproep voor degenen die zich willen keren tegen de Wet DBA.
Sinds eind september kunnen ZZP’ers, maar ook andere sympathisanten, hun ongenoegen uiten over de wet DBA op de website ZZP DBA NEE. Het is dé kans voor de individuele ZZP’er, die tot dusverre vooral aan de zijlijn heeft gestaan, zijn mening te geven. Want ondanks alle alarmerende berichten in de media, debatten en moties is er niets veranderd. Dus ZZP’er, grijp nu uw kans.
Nico Koppel is oprichter van Koppel Belastingadviseurs en verantwoordelijk voor de fiscale kant van het bedrijf.
Joost Feijen zegt
Dank voor de aandacht voor de actie zzp-dba-nee, Nico.
Aanvullend nog even een opmerking over het aangekondigde en sinds gisteren geopende Meldpunt DBA van de Belastingdienst.
Op zich niks mis mee.
Maar wel een listig politiek instrument.
Een open en onschuldige uitlaatklep, waar je knelpunten die je als zzp’er ervaart kunt melden, zou je zeggen? Dus vooral doen?!
Van de andere kant een middel dat te laat komt.
Dit moet binnen 8 weken een beeld gaan geven van aard en omvang van de knelpunten, want vóór 19 december a.s. moeten er antwoorden naar de Tweede Kamer. Opvallend is dat de Belastingdienst de openstelling van het meldpunt tot dusverre niet als nieuwsitem voor ondernemers brengt op haar eigen site.
Voorspelbaar is dat het aantal meldingen daardoor niet heel erg groot zal zijn.
En onze staatssecretaris daar de conclusie aan zal verbinden dat het probleem meevalt en er geen aanleiding enkele bestaat om iets aan de DBA te doen.
Handige politieke manoeuvre dus, zo’n soort paard van Troje.
Laat iedereen zijn eigen afweging maken hierover, maar vooral ook je stem laten horen op http://www.zzp-dba-nee.nl.