De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft drie verschillende modelovereenkomsten opgesteld voor ZZP’ers. Deze drie zijn allemaal goedgekeurd door de Belastingdienst.
De drie verschillende modelovereenkomsten van VNG passen bij diverse soorten opdrachten. Bij de beoordeling van de modelovereenkomsten heeft de Belastingdienst alleen de artikelen getoetst die van belang zijn voor de dienstbetrekking.
Duidelijke afwegingen
VNG benadrukt het belang om duidelijke afwegingen te maken welke werkzaamheden wel en welke niet door ZZP’ers kunnen worden uitgevoerd. De vereniging adviseert gemeenten om bij gebruik van een modelovereenkomst goed in kaart te brengen of de feitelijke uitvoering van de afspraken overeenstemmen met de afspraken in de modelovereenkomst. Bij concrete opdrachten, of werkzaamheden die plaatsvinden gedurende de looptijd van een opdracht, kunnen gemeenten één van de modelovereenkomsten van de VNG gebruiken.
Geen werkgeversgezag
De VNG adviseert om bij het gebruik van een modelovereenkomst zoveel mogelijk na te gaan of de werkzaamheden zich laten omschrijven in een concrete opdracht met een duidelijk resultaat als doel. In dat geval kan de modelovereenkomst ‘geen gezag resultaatsverplichting’ uitkomst bieden. Daarbij moeten gemeenten er echter goed op letten dat ze zich niet bemoeien met de wijze waarop de zzp’er zijn opdracht uitvoert.
Bij werkzaamheden zonder een duidelijk resultaat als doel, kan de gemeente de modelovereenkomst ‘geen gezag inspanningsverplichting’ gebruiken. Ook daarbij mag de gemeente geen instructies geven over de wijze van invulling van de opdracht.
Vrije vervanging
Hoeft een ZZP’er niet per definitie zelf de werkzaamheden uitvoeren, maar kan hij/zij dat ook door een ander laten doen, dan komt de overeenkomst ‘geen persoonlijke arbeid’ van pas. Dit geldt doorgaans alleen voor eenvoudige, routinematige werkzaamheden.
Modelovereenkomsten VNG:
beoordelingsbrief_vng_dba_geen_persoonlijke_arbeid
Geef een reactie