De Nederlandse economie heeft de wind in de zeilen, maar dat is nog niet af te meten aan de loonontwikkeling. Dat schrijven economen van Rabobank in een rapport.
Dat de lonen achterblijven bij de groei komt volgens de kenners doordat de werkloosheid in Nederland hoger ligt dan de officiële cijfers doen geloven. Veel mensen zijn niet actief op zoek naar een baan.
Reservebank
Daarmee is sprake van een ‘reservebank’ op de arbeidsmarkt waar werkgevers mensen vandaan kunnen plukken. ‘Gaat het de economie voor de wind, dan zal eerst de reguliere werkloosheid dalen. Dat kan mensen die er geen heil in zagen om te solliciteren mogelijk bewegen om weer sollicitatiebrieven te sturen’, aldus Rabobank. Pas als het onbenut arbeidspotentieel kleiner wordt, zal dat voor opwaartse druk op de lonen zorgen.
Lastenverlaging
Door verlaging van de lasten op arbeid zouden meer mensen volgens de bank van de groei kunnen profiteren. ‘Zo wordt werken lonender en wordt het aantrekkelijker om mensen in dienst te nemen”, aldus de economen.’
Nederland koploper
Nederland hoort met een verwachte economische groei van 3,3 procent dit jaar tot de koplopers in de eurozone. De vooruitgang is goeddeels toe te schrijven aan de aantrekkende huizenmarkt en de koopdrift bij consumenten. Ook volgend jaar zal de Nederlandse groei volgens Rabo sterker zijn dan die van veel andere landen in Europa. Volgens de Rabo-economen is er voor de nabije toekomst sprake van een structureel groeivermogen van 1,2 procent per jaar.
Geef een reactie