Verschillende grote incassobureaus hebben de afgelopen tijd risicoprofielen gemaakt van miljoenen Nederlanders op basis van hun eigen gegevens. Die risicoprofielen zijn opgesteld zonder medeweten van betrokkenen en doorverkocht aan derden, stellen De Groene Amsterdammer en platform voor onderzoeksjournalistiek Investico. Het zou volgens de twee gaan om incassobedrijven EDR, Lindorff, Focum en Experiam.
Profielen
De bedrijven richten zich steeds vaker op verhandelbare informatie, blijk uit het onderzoek. Daarbij worden profielen met naam, adres, schuldenlast en betaaltermijnen doorverkocht aan geïnteresseerde bedrijven die bijvoorbeeld de kredietwaardigheid van klanten willen bepalen. De ontwikkeling wordt door De Groene verklaard doordat de rek uit de schuldmarkt zou zijn na een eerdere stormachtige groei sinds de kredietcrisis. Nu het economisch beter gaat houden banken, die schulden tijdens de crisis doorverkochten, schulden weer vaker zelf. De incassobedrijven richten zich daarom in toenemende mate op dataverwerking, stelt De Groene Amsterdammer.
Miljoenen
De databases van de incassobedrijven bevatten incassogegevens en ‘negatieve betaalervaringen’ van miljoenen mensen, volgens de betrokkenen. Databedrijf EDR heeft gegevens van 7,5 miljoen mensen. Het bedrijf Lindorff beschikt over informatie van 10,3 miljoen consumenten en Focum is kampioen met 10,5 miljoen Nederlanders, ‘oftewel bijna iedere volwassene met een eigen portemonnee’.
Hoe zit het hier met de privacybescherming?
En met het inzage- en correctierecht, op info die mogelijk onjuistheden kan bevatten?