Erik Staal, ex-topman van woningcorporatie Vestia, mag zijn villa op Bonaire verhuren. Daarop rust sinds eind vorig jaar beslag, maar dat is geen belemmering voor verhuur, bericht minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.
Staal vertrok in 2012 bij Vestia nadat de corporatie door riskant beleggingsbeleid zwaar in de problemen was gekomen. Na commotie over een vertrekregeling – waarbij Vestia al beslag liet leggen op Staals villa op Bonaire – volgde in 2016 een schikking. Vorig jaar werd bekend dat de stichting HASA, die zich inzet voor sociale huisvesting in Zuid-Afrika, beslag heeft laten leggen op de villa. Staal wordt verdacht van het wegsluizen van meer dan € 2 miljoen. Zo heeft hij met geld van de stichting een villa laten bouwen die nog altijd op zijn naam staat.
Verhuren mag, mits beslag niet wordt gehinderd
De Telegraaf berichtte in december dat Staal zijn villa Kwadrangolo op de Antillen nog gewoon verhuurt, voor € 600 per dag. Dat leidde tot Kamervragen van VVD-lid Koerhuis (VVD). Hij wilde weten of het wettelijk is toegestaan onroerend goed waar beslag op is gelegd te verhuren. “De verhuur van een in beslag genomen onroerende zaak is in beginsel toegestaan”, laat Ollongren de Kamer weten. Er geldt wel een zogeheten blokkerende werking vanaf de inschrijving in het Kadaster. “Als de onroerende zaak na de inschrijving van het beslag in de openbare registers wordt verhuurd, moet de beslaglegger zijn rechten kunnen blijven uitoefenen. De beslaglegger moet de onroerende zaak bijvoorbeeld vrij van huur executoriaal kunnen verkopen. De huurder kan dan een vordering instellen tot schadevergoeding wegens niet-nakoming van de huurovereenkomst jegens de verhuurder.” Op Bonaire is een soortgelijke regeling van toepassing. Ollongren laat de regeling zoals die is: “Ik zie geen reden tot aanpassing van de regeling, omdat de beslaglegger geen hinder ondervindt van de verhuur.”
De villa is inmiddels van verhuursite Qvillas verdwenen, laat de minister weten. Maar op de website kan nog wel degelijk een boeking worden gedaan. “Voor verhuur is geen vergunning vereist. Handhaving is daarom ook niet aan de orde”, aldus Ollongren.
Geef een reactie