De Twinfield Gebruikersdagen 2019 zijn inmiddels een tijdje onderweg. Tijdens deze interactieve sessies door het hele land ontvangen we een enorme variëteit aan vragen van accountants en boekhouders. Zowel over onze boekhoudsoftware als over ontwikkelingen in de markt. In deze blog ‘5 dingen die je moet weten als je met Twinfield werkt’ neemt accountancy-adviseur Xander Siebers je mee in de meest besproken thema’s.
Dit jaar zitten we als trainers tijdens de Gebruikersdagen zoveel mogelijk ‘aan de knoppen’. Geen uitgebreide presentaties dus, maar direct vanuit ons boekhoudpakket Twinfield presenteren en vragen beantwoorden.
Twinfield Gebruikersdagen: veel vragen, handigheden én leren van elkaar
Als trainer is het voor mij altijd weer een verrassing hoe de Gebruikersdagen verlopen. Geen sessie is hetzelfde. Elke keer mag ik weer een enorme diversiteit aan vooraf gestelde vragen beantwoorden. Bijvoorbeeld over de nieuwe mogelijkheden bij de jaarafsluiting, het gebruik van de G-rekening bij crediteuren, het verwerken van creditcard-betalingen en de werking van de uitgestelde kosten. Ook komen er veel spontane vragen naar voren. Daardoor kunnen we veel kleine handigheidjes tonen die van pas komen in het dagelijkse gebruik van Twinfield. Leuk om telkens weer te zien dat men vanuit de zaal met eigen gekozen oplossingen komt. Door deze samen te bespreken en te toetsen aan ieders werkwijze leren de gebruikers ook van elkaar.
Het feit dat onze partner Basecone (dé standaard op het gebied van digitale documentverwerking) ook aanwezig is op de Gebruikersdagen heeft veel meerwaarde. Tenslotte staan het gebruik van Twinfield en Basecone samen garant voor een zo actueel mogelijk overzicht van de boekhouding. Als gebruiker zie je gelijk hoe je in Basecone workflows en autorisatie-overzichten gebruikt en kun je je vragen stellen.
Dit zijn de 5 meest besproken thema’s die voor jou mogelijk relevant zijn
Door de diversiteit van de vragen schieten we als trainers gedurende de bijeenkomst van links naar rechts door Twinfield heen. Toch zijn er enkele onderwerpen die als een rode draad telkens terugkomen. Ik zet de 5 meest besproken thema’s hieronder voor je op een rij, zodat jij hier als gebruiker van Twinfield mogelijk ook je voordeel mee kunt doen.
1. Gebruik boekingsinstructies
Twinfield herkent veel bankmutaties als je de boekingsinstructies goed gebruikt. Maar waar haalt onze software de informatie vandaan? Goed om te weten is dat Twinfield de gegevens op drie plaatsen op kan slaan, afhankelijk van de keuze van jou als gebruiker. Daardoor is het soms niet makkelijk om terug te vinden waarom bepaalde voorstellen worden gedaan.
We besteden tijdens de sessie dan ook aandacht aan het opslaan van instructies via sjabloon-administraties, bankdagboeken en het overzicht van de boekingsinstructies. Ook een goede inrichting van je debiteuren- en crediteurenadministratie kan ontzettend bijdragen aan een efficiënte verwerking van de bank. Daarnaast lichten we een tipje van de sluier op als het aankomt op de nieuwe bankmodule waar we momenteel hard aan werken.
2. Inrichting nieuwe module voor materiële vaste activa
De nieuwe module voor vaste activa is sinds enige tijd toegevoegd aan het pakket, maar is nog niet direct voor iedereen zichtbaar. Tijdens de Gebruikersdagen komen de voordelen, de meerdere regimes en de inrichting kort aan bod. Belangrijkste vraag van de deelnemers: ‘Hoe krijg ik mijn huidige activastaat vanuit Excel of een externe applicatie in Twinfield om daarna de afschrijvingen actueel bij te houden?’ Daarvoor kent Twinfield twee mogelijkheden. De eerste is de handmatige conversie. Daarbij voeg je de activa-items individueel toe in de module. Deze mogelijkheid is handig als er sprake is van hele kleine staten. Voor de uitgebreidere staten kun je de gegevens in twee stappen via Excel-sjablonen importeren. In het begin is dat even wat werk, maar daarna werkt dit razendsnel. Van beide methoden krijg je tijdens de Gebruikersdagen een demonstratie.
3. Voorbereiding PSD2
Langzaam beginnen onze klanten te maken te krijgen met PSD2. Deze nieuwe Europese richtlijn is nog niet actief in de huidige processen, maar op consumentengebied komt er steeds meer aandacht voor. Ook van onze klanten krijgen we veel vragen. Heeft PSD2 voor jou als accountant of administratiekantoor grote gevolgen? Momenteel nog niet, maar met name het vooruitzicht dat iedere klant straks per drie maanden akkoord moet geven op de boekhoudkoppeling is voor veel klanten reden tot het slaken van een diepe zucht! Vanuit Twinfield zijn we ook volop bezig met PSD2. De ontwikkelingen volgen elkaar momenteel zo snel op, dat we tijdens de Gebruikersdagen elke keer wel wat nieuws over dit onderwerp te melden hebben.
Tip
Nieuws en ontwikkelingen rondom PSD2 lees je op onze website: taxnl.wolterskluwer.com/psd2.
4. Ontwikkeling afletterfunctionaliteiten debiteuren en crediteuren
Het was toch altijd een drempel in Twinfield: als je niet kon afletteren via bank of kasboek, dan moest je boekingen eerst definitief maken. Pas dan kon je via de afletterfunctie netjes opgeschoonde openstaande posten lijsten krijgen van debiteuren en crediteuren. Kan dat niet anders? Inmiddels dus wel! Allereerst is de factuurzoeker in de dagboeken memoriaal, salaris en voorafgaande journaalposten geïntroduceerd. Ook kun je in de afletterfunctionaliteit inmiddels andere dagboeken dan bank en kas betrekken. Verder is afletteren in de module nu mogelijk in concept-boekingen. Vooralsnog alleen bij de debiteuren, maar binnenkort ook voor de crediteuren. Je hebt straks dus nooit meer lange lijsten met openstaande posten die je moet bespreken.
5. Opzet en beheer rapportages
Twinfield kent een grote set aan basisrapportages binnen het pakket. Maar wat te doen als jij of je klant net een ander overzicht wil hebben? Met de functie rapportontwerp is dit eenvoudig aan te passen. Tijdens de Gebruikersdagen laten we zien dat je hiermee ook een geconsolideerd overzicht kunt genereren over meerdere administraties heen. En natuurlijk kun je dit overzicht via rapportbeheer weer beschikbaar maken voor al je klanten.
Voor ingewikkeldere rapportages kun je gebruikmaken van Twinfield Analysis. Met deze uitgebreide add-in voor Excel is het mogelijk om voor je eigen omgeving na te gaan hoe het staat met zaken als bankkoppeling, handmatige boekingen en voortgang van administraties.
Xander Siebers is accountancy adviseur bij Wolters Kluwer Tax & Accounting | Twinfield
Bron: https://blogs.taxnl.wolterskluwer.com/product/5-dingen-die-je-moet-weten-als-je-met-twinfield-werkt
Geef een reactie