De Tweede Kamer heeft donderdag ingestemd met het Belastingplan 2021. De fiscale plannen van het kabinet blijven grotendeels overeind, inclusief de omstreden Baangerelateerde Investeringskorting (BIK). Lees hier welke wijzigingen er zijn aangenomen.
BIK
Alleen PvdD, SP en Van Kooten-Arissen stemden tegen het Belastingplan. Toch verliep de instemming van de Kamer niet overal van harte. De oppositie ziet bijvoorbeeld de BIK niet zitten. “Niet effectief”, oordeelde Edgar Mulder (PVV) donderdag. En “een belastingkorting voor het bedrijfsleven”, vindt Alkaya (SP). Nijboer (PvdA) sprak opnieuw zijn ongenoegen uit over het feit dat de BIK in het totaalpakket van het Belastingplan zit, waardoor de Kamer deze wet eigenlijk niet weg kan stemmen zonder meteen álles te verwerpen. Koppelverkoop, oordelen ook Alkaya (SP) en Snels (GroenLinks).
Vermogensrendementsheffing
Dat het kabinet werkt aan een Box 3-heffing op basis van het werkelijke rendement werd door veel partijen als onvoldoende beoordeeld. In reactie op een vraag van Stoffer (SGP) gaf staatssecretaris Vijlbrief aan zijn best te doen om voor de kabinetsformatie met voorstellen te komen. Spaarders worden met de huidige regeling gestraft, oordeelt Van Otterloo (50PLUS). Van Haga vindt de aanpassing niet snel genoeg gaan. Ook Lodders (VVD) vroeg de staatssecretaris haast te maken met de tegenbewijsregeling.
Aangenomen moties en amendementen Belastingplan 2021
Binnenkort buigt de Eerste Kamer zich over het pakket Belastingplan 2021.
Lees hier alles op Accountancy Vanmorgen over het Belastingplan 2021.
Citaat
“Vermogensrendementsheffing,
Vijlbrief aan zijn best te doen om voor de kabinetsformatie met voorstellen te komen”
Dat kan ook volgende week !
Hij kan in eigen huis nu alle gegevens vinden voor een aanzet .
In Nederland geven de Banken in elke mate van detail een overzicht van spaarrekeningen, incl. deposito’s, effecten, ontvangen dividend en dividendbelasting op aan de Belastingdienst.
Die neemt de gegevens, als zijnde 100% betrouwbaar, direct op in de aangifte IB,
Daardoor kan nu meteen gestart worden met de verdeling tussen belastbare bedragen in het lage tarief en in het hoge tarief.
Wie voor andere bedragen verzoekt om toepassing van het lage tarief, moet door de Belastingdienst controleerbare bewijsstukken mogen overleggen.
De behandeling duurt dan wat langer, maar met een voorlopige aanslag op basis van het hoge tarief kan toch vlot worden doorgewerkt.
En de aanvrager zal zorgen voor snel indienen van de noodzakelijke bewijsstukken.
Het verbaast mij dat de mopperende parlementsleden zich niet door hun stafmedewerkers hebben laten voorlichten over een dergelijke snelle oplossing.