Het Referentie GrootboekSchema (RGS) werd op 27 mei jl. 2014 live gezet, onder belangstelling van veel aanwezigen uit de hoek van het CBS, de Belastingdienst, softwareleveranciers, koepelorganisaties van administratiekantoren, belastingconsulenten, accountants en de drie grootbanken. Voor banken is RGS zeer relevant, omdat de datakwaliteit in de basisadministratie hierdoor omhoog gaat. Bij het beoordelen van kredietaanvragen of -revisies kunnen de banken zich als gevolg daarvan beroepen op een betrouwbaardere dataset.
Het Referentie GrootboekSchema vermindert het aantal vertaalslagen binnen het financieel-administratieve domein. Door gegevens eenduidig te coderen kan dit worden gerealiseerd en daarmee wordt ook de stap van RGS naar SBR mogelijk. Wanneer aan de RGS-code een XBRL-codering wordt toegevoegd, kan er worden gekoppeld met de rapportages van uitvragende partijen, zoals de Belastingdienst, de KvK en vooralsnog de drie grootbanken: ABN AMRO, ING en Rabobank.
Eenvoudiger rapporteren
Voor deze drie grootbanken, verenigd in het Financiële Rapportages Coöperatief (FRC), is het RGS een belangrijke ontwikkeling. De gegevens die benodigd zijn voor de kredietrapportage aan een bank komen hiermee namelijk beschikbaar in de basisadministratie. Voor ondernemers wordt het daardoor veel eenvoudiger om te rapporteren. De datakwaliteit wordt bovendien hoger, omdat er minder vertaalslagen en ‘verdikking’ van data plaatsvinden. De mogelijkheid om op basis van een bredere dataset krediet te verlenen ‒ met een scherpere ‘foto’ als het ware ‒ impliceert dat de bank de onderneming beter kan bedienen.
Mogelijkheden
Wie even verder denkt, ziet ook de mogelijkheden om koppelingen aan te brengen tussen betaalopdrachten en het RGS. Als in een betaalopdracht de juiste codering van het RGS is aangebracht, kan een betaalopdracht gemakkelijker correct worden geboekt. Hierdoor zijn veel administratieve correctieboekingen niet meer nodig. Maar ook de inhoud van de factuur kan beter worden beoordeeld met de RGS-codering in de hand; informatieverlies van factuurgegevens komt hierdoor automatisch beschikbaar en dat kan de ondernemer beter inzicht geven in zijn bedrijfsvoering. Verschillende intermediaire partijen kunnen de onderneming hierdoor gerichter (en beter) adviseren.
Voorwaarden breed gebruik RGS
Er zijn twee belangrijke voorwaarden om breed gebruik van RGS mogelijk te maken:
- er moet een goede governance zijn voor het RGS; en
- het moet beschikbaar komen in relevante software.
Het aspect governance is helder: er is een Expertgroep RGS die verantwoordelijk is voor het bepalen van de prioriteiten, de keuzes rondom de architectuur en de aansturing van het RGS-initiatief. Daarnaast is een Beheergroep RGS verantwoordelijk voor het voorbereiden van inhoudelijke voorstellen met betrekking tot de RGS-taxonomie, de mapping en de onderliggende architectuur. Ten slotte is er de Taskforce Implementatie, die verantwoordelijk is voor de acceptatie, praktische invulling en toepassing van het RGS. Omdat er een duidelijke samenhang is tussen RGS en SBR, is het RGS-programma opgenomen in de governancestructuur van SBR.
Onderzoek status RGS bij softwareleveranciers
Hoever zijn softwareleveranciers op het gebied van het RGS? Om dat vast te stellen ‒ en de knelpunten te bepalen ‒ heeft de Taskforce Implementatie onderzoek verricht. De conclusie is duidelijk: diverse grote softwareleveranciers bieden op dit moment de functionaliteit om het RGS te gebruiken. Dit geldt zeker voor de partijen die ook daadwerkelijk betrokken zijn bij de totstandkoming. Vanuit bankenperspectief bezien is het goed nieuws dat de partijen die kredietrapportages in SBR aanleveren, ook het RGS inbouwen. Hierbij moet wel de kanttekening worden geplaatst dat een substantiële groep softwareleveranciers op dit moment nog niet aangesloten is bij het RGS-initiatief (en daar dus ook nog niet mee bezig is). Deze groep softwareleveranciers is in beeld en zal actief worden benaderd, om ook hen bij het RGS te betrekken. Omdat het RGS tevens een goede basis is voor benchmarkinformatie en dash boarding, mag worden verwacht dat een nog grotere groep zich voor het RGS gaat interesseren.
Paul Staal, namens het FRC
Geef een reactie