Afgelopen jaar zijn er zonder al te veel ophef twee administratieve lastenverlichtingen doorgevoerd. Verhoging van de grens voor wettelijke controles en verlichting van de verslaggevingseisen voor micro-entiteiten. Het effect van de eerste is evident, het effect van de tweede is dat een jaarrekening geen financieel overzicht meer is volgens COS 4410 en dat er (misschien) geen samenstelverklaring meer bij hoeft. Maar wat gaat dit nou betekenen? Valt straks een groot deel van het werk weg uit de samenstelpraktijk doordat de wet verandert?
De tijd zal het leren, maar waarschijnlijk zal het zo’n vaart niet lopen. De ondernemingen die nu hun jaarrekening laten samenstellen door een accountant, hadden dat ook door een boekhoudkantoor kunnen laten doen. Maar gelukzalig en bewegingsloos afwachten is denk ik ook geen optie. Onze best guestimate van de toekomstige accountantsmarkt zetten wij graag uiteen in dit artikel. Daarvoor moeten we onderscheid maken in een drietal deelgebieden die nu voorkomen tijdens een samenstelopdracht:
- basishygiëne
- fiscale aandachtspunten
- interpretatievraagstukken
Basishygiëne
Dit is het deelgebied waar handelingen in principe in simpele ‘als-dan’-formules zijn te vervatten. In dit deelgebied zullen RGS, UBL, boekingsregels en bankkoppelingen de menselijke betrokkenheid en toegevoegde waarde waarschijnlijk gaan reduceren tot een minimum. Hooguit afwijkingen van boekingsregels of 2% van de transacties die nieuw zijn of individuele beoordeling vragen. Dit is voor een groot deel van de onderwerpen al gemeengoed. Zodra ook nog activastaten door middel van een goede wizard automatisch worden gevuld en loonpakketten en belastingaangiftepakketten automatisch gekoppeld zijn, kan een kind (of de klant) de was doen. Een ondernemer zal het waarschijnlijk wel prettig blijven te worden begeleid door een dienstverlener die precies weet hoe de administratiemachine het meest effectief moet worden ingericht.
Fiscale aandachtspunten
Bij leveren aan het buitenland, inhuren van een zzp’er of het doen van een milieuvriendelijke investering moeten er bepaalde formaliteiten worden georganiseerd. Hier zijn klanten niet altijd van op de hoogte. De accountant zal voorlopig nog wel een rol houden in het helpen voorkomen van fiscale boetes. Dit kan in de vorm van een traditioneel periodiek bezoek. Waarschijnlijker is het echter dat vanuit de administratie signalen worden afgegeven dat bepaalde zaken spelen. De accountant kan daar dan vervolgens actie op ondernemen gedurende het jaar. Ook al is een samenstelverklaring niet meer verplicht, dit zal een ondernemer een prettig gevoel vinden.
Interpretatievraagstukken
Bepalen van de waarde van de voorraad, het doen van een investeringsbeslissing of het bepalen van de waarde van een onderneming bij verkoop zijn interpretatievraagstukken waar een ondernemer niet dagelijks tegenaan loopt. Verder weet een goede ondernemer dat dergelijke vraagstukken gevoelig zijn voor zijn ‘rozebrileffect’. Voor dit deelgebied zal naar verwachting big data toegevoegde waarde leveren. Maar ook al is er een grote hoeveelheid gegevens beschikbaar in kleurige en duidelijke overzichten, data zelf kunnen geen beslissing nemen. Daarvoor moeten ze worden geïnterpreteerd. Hierbij zal een ondernemer best behoefte kunnen hebben aan een deskundige die dat vaker en kritisch doet.
Conclusie
De deelonderwerpen zoals hierboven beschreven staan in volgorde van toegevoegde waarde voor een ondernemer. Het accountantskantoor dat het best in staat is zijn personeel op te leiden om de kritische analyticus te laten zijn, zal waarschijnlijk nooit last hebben van veranderingen in regelgeving ten aanzien van financiële overzichten.
Tom Koning, Cygnus Atratus
Geef een reactie