U heeft vast al het een en ander gelezen over de digitale handtekening. De kans is dan groot dat u regelmatig verschillende soorten bent tegengekomen. De geavanceerde en de gekwalificeerde digitale handtekening bijvoorbeeld. En dan is er ook nog de digitale handtekening die werkt via de toepassing Blockchain. Om het allemaal wat duidelijker te maken, heeft LegalThings de varianten voor u op een rij gezet.
De gewone digitale handtekening
Onder een gewone digitale handtekening verstaan we hier een afbeelding van een handtekening onder bijvoorbeeld een Word document, of in een PDF. Zo’n handtekening is meestal niet voldoende betrouwbaar, omdat deze makkelijk te vervalsen is. Het is namelijk relatief eenvoudig om de afbeelding van de handtekening onder een ander document plakken. Een gebruiker kan dan stellen dat zijn handtekening niet door hemzelf is geplaatst, en dat (bijvoorbeeld) de andere partij valsheid in geschrifte heeft gepleegd.
Geavanceerde elektronische handtekening
Naast de hierboven beschreven eenvoudige digitale handtekening bestaat er ook een geavanceerde digitale handtekening. Deze wordt ook vaak een elektronische handtekening genoemd. Dit omdat deze handtekening niet meer met ‘de hand’ gezet wordt, maar elektronisch plaatsvindt met behulp van software. Zo’n geavanceerde digitale handtekening moet voldoen aan de volgende eisen:
- De handtekening moet op unieke wijze aan de ondertekenaar verbonden zijn
- Het is mogelijk om de ondertekenaar te identificeren
- Hij komt tot stand met middelen waar alleen de ondertekenaar bij kan
- De handtekening is zodanig aan het digitale document verbonden, dat elke wijziging in het document na ondertekening kan worden opgespoord
Gekwalificeerde elektronische handtekening
Naast de elektronische handtekening bestaat ook de gekwalificeerde handtekening. Deze is nog een stap hoger in betrouwbaarheid. De betrouwbaarheid wordt hier geborgd door middel van een certificaat. Dit gekwalificeerde certificaat wordt gekoppeld aan de geavanceerde digitale handtekening. In dit geval wordt er dus gesproken van een gekwalificeerde digitale handtekening. Het gekwalificeerde certificaat is aangemaakt met een zogenaamd ‘veilig middel’, dat de handtekening voldoende betrouwbaar maakt. Zonder deze combinatie kan er niet worden vastgesteld dat de digitale handtekening echt betrouwbaar is. Een gekwalificeerde digitale handtekening voldoet, naast de eisen van de geavanceerde digitale handtekening hierboven, aan de volgende eisen:
- De handtekening is geverifieerd door middel van een certificaat (uitgegeven door een Trusted Third Party)
- Het certificaat is door de TTP beoordeeld als “gekwalificeerd”: dit staat dan in het certificaat
- Het certificaat is gemaakt met een ‘veilig middel’ (bijvoorbeeld een smartcard), waardoor het beschermd is tegen kopiëren.
- Er is ook nog face to face gecontroleerd op de identiteit van de ondertekenaar. Dit gaat dus bijvoorbeeld niet via de post of per e-mail
Digitale handtekening met blockchain technologie
De digitale handtekening heeft veel voordelen, maar blijkt echter toch fraudegevoelig te zijn in de praktijk. In 2016 hebben bijvoorbeeld negentig medewerkers van een bekende Nederlandse bank zich hieraan schuldig gemaakt. De medewerkers vervalsten handtekeningen van klanten om hypotheekdossiers af te kunnen sluiten. Een gewone digitale handtekening is dus blijkbaar makkelijk te vervalsen en kan dus onvoldoende zijn. Niet alleen het risico op fraude blijft aanwezig, het is ook niet eenvoudig om de handtekening te verifiëren.
Dit nadeel wordt weggenomen met deze blockchain-innovatie op het gebied van de digitale handtekening. Hierin wordt de ondertekening van een document binnen de LegalThings omgeving opgeslagen als een transactie in de blockchain. Daarmee is voor iedereen verifieerbaar of daadwerkelijk de handtekening is gezet door een bepaalde persoon op een bepaalde tijd op een bepaalde computer of locatie. Verder is altijd te toetsen of het contract achteraf niet is gewijzigd.
De voordelen hiervan zijn:
- Zekerheid (doordat de handtekening en echtheid te verifiëren zijn)
- TTP en certificaat zijn niet meer nodig
De kans is groot dat blockchain een flinke impact gaat hebben op het verloop van zakelijke transacties. Bent u benieuwd geworden en wilt u zelf ervaren hoe het werkt? Vraag dan een demo aan of neem contact op.
Poppe Wijnsma zegt
Als de identificatie in de blockchain niet gekwalificeerd wordt gedaan is er geen sprake van een gekwalificeerde Handtekening , maar een handtekening gebaseerd op openID niets nieuws onder de zon
Bart Versteeg zegt
Helemaal mee eens Poppe!