Doorgeschoten regelgeving zorgt ervoor dat de jaarrekeningcontroles van (semi-) publieke instellingen onuitvoerbaar dreigen te worden. Met name de controle van de topinkomens is zo complex dat accountants daarmee willen stoppen.
Dat meldt het FD op basis van een pleidooi van Coziek. De sectorcommissie van de NBA pleit er bij demissionair minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken voor om de regelgeving omtrent de beloningen voor topbestuurders aan te passen, de controle uit de jaarrekening te halen en onder te brengen bij fiscalisten, juristen of een aparte overheidsinstantie.
Kosten enorm gestegen
Naast de doorgeschoten regelgeving, zijn ook de kosten van de controle van de jaarrekening van (semi) publieke instellingen enorm gestegen. Verscheidene grote accountantsorganisaties zetten voor de controle op de topinkomens fiscale en juridische experts in. Volgens Coziek kunnen kantoren zonder deze hulp de jaarrekeningen niet meer controleren.
Wet normering topinkomens
De Wet normering topinkomens (WNT) is sinds de invoering in 2013 verschillende keren gewijzigd. Deze wijzigingen maken de accountantscontrole een stuk complexer. Ook het aparte beloningsbeleid voor interim-topfunctionarissen zorgt voor bewerkelijkere controles in de zorg.
Oplossingen
Het ministerie van binnenlandse zaken zegt in een reactie de zorgen van Coziek serieus te nemen en samen met de NBA naar oplossingen te zoeken.
Inderdaad een groot probleem. Als RA en lid van een RvT bij een zorginstelling geconfronteerd met een bijzondere situatie. Een van de big 4 is belast met de controle van de jaarrekening en daarmee ook de toepassing van de WNT.
Door een fusie (verdubbeling) van de organisatie heeft de RvT in 2016 besloten een landelijk HRM bureau advies te vragen over de klasseindeling van de organisatie in het kader van de WNT. Uitkomst klasse III. De juristen van het accountantskantoor hadden hun vragen bij deze indeling en kwamen zelf tot indeling II (?????!).
Opnieuw beoordeling plaats laten vinden door andere landelijke deskundige, die zelfs deels betrokken is geweest bij de totstandkoming van de wetgeving. Uitkomst wederom klasse III. Accountant zag de bui bij zijn eigen juridische afdeling al hangen en adviseerde om de toezichthouder maar om advies te vragen. Mogelijkheden van overgangsregeling zijn onderzocht etc. U raadt het waarschijnlijk wel, we zijn inmiddels 1 juni gepasseerd en geen antwoord in verband met grote drukte over de WNT en dus geen verklaring van de accountant. Diverse instanties maar bericht over de ontstane situatie.
Op basis van de klasseindeling II ontvangt de directeur bestuurder een salaris dat aanzienlijk lager ligt dan de eerstvolgende medewerker.
Meest wrange detail: dit betreft 2016, inmiddels is de regelgeving zodanig aangepast dat dit over 2017 geen probleem meer zou zijn !!!
Wie is hier nu gek. Dit is niet te volgen en volgens mij niet in overeenstemming met de bedoeling van de wet. Ik weet wel dat er diverse instanties in elk geval op deze wijze hun eigen bestaansrecht hebben gecreëerd.
Inmiddels zijn we een heel groot aantal duizenden euro’s verder aan advies en accountantskosten en is het eind nog niet in zicht.
Lang leve de idiotie van deze regelgeving en met name de toepassing daarvan.