Volgens de Novak heeft de twee jaar geleden geïntroduceerde werkaanpak voor de uitvoering van samenstellingsopdrachten inmiddels zijn vruchten afgeworpen. Dat blijkt volgens de serviceorganisatie voor MKB-accountants uit de periodieke toetsingen. Toch leven er bij kantoren nog vragen over de aanpak.
De werkaanpak ‘zuiver samenstellen’ behelst de uitsplitsing van werkzaamheden in administratieve dienstverlening en samenstellen, die voorheen onder de noemer ‘samenstellingsopdracht’ werden uitgevoerd. “Opdrachten worden met deze uitsplitsing efficiënter uitgevoerd dan voorheen. De dossiers zijn bondiger, opdrachten kennen een kortere doorlooptijd en als laatste, en niet onbelangrijk, de dossiers krijgen een voldoende bij de toetsing.”
De administratie van de cliënt kan continu worden bijgehouden, noemt de Novak een ander voordeel. Volgens de organisatie zijn er nog wel kantoren die zich afvragen wat een uitgewerkte c.q. samenstelwaardige kolommenbalans is, wat ‘significante aangelegenheden’ zijn en wat ‘significante oordeelsvorming’ eigenlijk is.
Daarnaast blijkt geregeld nog onduidelijk te zijn welke werkzaamheden thuishoren binnen de administratieve dienstverlening. “Onder de administratieve dienstverlening vallen feitelijk alle werkzaamheden die bijdragen aan de totstandkoming van een uitgewerkte c.q. samenstelwaardige kolommenbalans. Veel van deze werkzaamheden kunnen in principe al gedurende het actuele boekjaar plaatsvinden. Hiermee hoeft niet te worden gewacht tot het moment waarop de jaarrekening wordt samengesteld.”
Onnatuurlijk
Binnen de samenstellingsopdracht hoeft niet meer te worden gekeken of bijvoorbeeld de liquide middelen aansluiten. “Deze werkzaamheden zijn immers reeds binnen de administratieve dienstverlening uitgevoerd. Dat voelt wellicht onnatuurlijk voor de doorgewinterde accountant. We zijn immers gewend om het dossier post voor post door te nemen en dus ook te kijken of de saldi van de bank in de administratie aansluit op het financieel jaaroverzicht van de bank. De focus vanuit Standaard 4410 en daarmee bij zuiver samenstellen, ligt op een ander vlak, namelijk op significante aangelegenheden en significante oordeelsvorming. Dat heeft tot gevolg dat bij het uitvoeren van de samenstellingsopdracht louter aandacht wordt geschonken aan significante aangelegenheden die door de eindverantwoordelijke accountant als zodanig zijn aangemerkt.”
Werkzaamheden eindverantwoordelijke
Volgens Novak leeft bij veel kantoren nog de vraag wanneer en hoe de eindverantwoordelijke accountant moet worden betrokken bij de opdracht. “Van belang is dat de eindverantwoordelijke accountant in de planningsfase van de samenstellingsopdracht vaststelt wat de kwaliteit van de uitgewerkte kolommenbalans is. Immers, fouten maken in de administratie en daarmee in de uitgewerkte kolommenbalans, betekent doorgaans automatisch fouten in de vervolgopdracht.”
Om de kwaliteit van de kolommenbalans te waarborgen kan de eindverantwoordelijke accountant soms een review doen op het administratiedossier. “In andere gevallen kan het zijn dat de eindverantwoordelijke accountant vertrouwt op de kennis en kunde van de uitvoerend medewerker, voorschrijft dat een werkprogramma moet worden gebruikt binnen de administratieve dienstverlening of andere middelen inzet om de kwaliteit te waarborgen. De uiteindelijke keuze hangt af van de situatie binnen het kantoor, de complexiteit van de opdracht, het kennis- en ervaringsniveau van de uitvoerend medewerker et cetera.”
Valkuilen
Als de eindverantwoordelijke accountant volledig betrokken is bij de administratieve dienstverlening blijkt in de praktijk vaak dat nagenoeg alle werkzaamheden worden vastgelegd in het administratiedossier. “Hierdoor vindt doorgaans een te beperkte vastlegging plaats in het samensteldossier dat uiteindelijk wordt getoetst.” Ook kan het gevoel ontstaan dat werkzaamheden dubbel worden uitgevoerd of gedocumenteerd. “Binnen de administratieve dienstverlening worden in deze situatie zaken uitgewerkt en beoordeeld die voor het gevoel dunnetjes worden overgedaan in de samenstellingsopdracht.” Volgens de Novak zijn die valkuilen niet aan de orde als de werkaanpak ‘zuiver samenstellen’ conform Standaard 4410 correct wordt geïnterpreteerd en toegepast.
Bron: Novak
Geef een reactie