De strijd om talent wordt steeds verhitter. Dit leidt tot meer kieskeurigheid en hogere beloningen.Dit meldt recruiter Robert Half, die recent zijn Salarisgids 2018 voor finance-, accounting- en administratieve professionals publiceerde.
Werkgevers en opdrachtgevers die afwisseling en uitdaging in het werk kunnen bieden, hebben bij Nederlandse financiële professionals een streepje voor. Van de ondervraagde Nederlandse CFO’s en financieel directeuren verwachten 22,2 procent van hun medewerkers op de financiële afdeling een loonsverhoging te geven. Gemiddeld zal die verhoging 7,3 procent bedragen. Dat is een hogere stijging dan de gemiddeld 5,5 procent van een jaar eerder. Opvallend is dat de loonsverhogingstrend omgekeerd is. Vorig jaar konden medewerkers bij grote bedrijven nog op een grotere loonsverhoging rekenen dan medewerkers van MKB-bedrijven. Nu is dat andersom.
Hoge werkdruk
Meer dan acht op de tien bedrijven in Nederland hebben moeite met het invullen van vacatures voor financieel professionals. Dit personeelstekort leidt volgens bijna de helft van de CFO’s en financieel directeuren tot een verhoogde werkdruk in hun team. Daarom zijn veel bedrijven van plan om de financiële afdeling uit te breiden. 25 procent van de CFO’s en Financieel Directeuren doet dit door nieuwe permanente posities te creëren, terwijl 9 procent beroep doet op extra tijdelijke expertise.
Automatisering
Ook (of misschien wel: juist) de financiële afdeling van veel bedrijven krijgt de komende jaren te maken met automatisering. Veel vaardigheden en taken zullen geautomatiseerd worden, en dat heeft gevolgen voor een groot aantal werkzaamheden op deze afdeling. Volgens de Nederlandse CFO’s en Financiële Directeuren heeft dit vooral impact op de financiële planning en gegevensinvoer (beide worden door 42% genoemd). Maar ook crediteurenbeheer (38%), payroll (36%) en financiële analyse (34%) zullen flink veranderen.
Vrij besteedbaar
Daarnaast willen werknemers steeds flexibele werktijden, en ook flexibele arbeidsvoorwaarden. Dat betekent dat een werknemer naast zijn salaris een vrij besteedbaar budget krijgt, dat bijvoorbeeld in te zetten is voor extra verlof, pensioen of scholing. Secundaire arbeidsvoorwaarden wegen zwaar voor werknemers, onder meer een bonus, dertiende maand, winstdeling of cursussen en opleidingen.
Efficiënt wervingsproces
De Salarisgids beklemtoont het belang van een efficiënt wervingsproces. Duurt de procedure te lang, dan haken kandidaten volgens Robert Half af. Gemiddeld duurt het wervingsproces 3,5 maand. De meest voorkomende reden dat het proces te lang duurt is volgens 44 procent van de ondervraagden de zoektocht naar kandidaten met de juiste kwaliteiten. Ook het gegeven dat er te veel mensen bij het wervingsproces zijn betrokken, zorgt ervoor dat het niet zo snel gaat als gewenst. Als verbetermaatregelen worden genoemd: het aantal gespreksrondes verminderen, minder mensen betrekken bij het wervingsproces, betere communicatie met kandidaten over bijvoorbeeld het proces, een pool van gekwalificeerde kandidaten opstellen, een externe recruiter erbij betrekken, meer eerste interviews via telefoon of video en meer samenwerking tussen HR en specialisten
Soft skills
Soft skills worden steeds meer gewaardeerd in kandidaten: analytische vaardigheden (61%), strategische visie (55%) en communicatieve vaardigheden (47%) zijn voor werkgevers van groot belang. Dat leidt er bijvoorbeeld toe dat meer dan acht op de tien ondervraagde CFO’s overweegt om niet-financiële professionals te benaderen om openstaande vacatures in te vullen en hen intern bij of om te scholen.
De salarisgids (met beloningstabellen) is te downloaden via de site van Robert Half.
Geef een reactie