De zogeheten rekeningcourantmaatregel die het kabinet wil invoeren om excessief lenen uit de eigen BV tegen te gaan, is ook bij de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) niet in goede aarde gevallen. Ondernemersorganisaties lieten afgelopen week al weten met staatssecretaris Snel van Financiën te willen praten over de maatregel.
De NOB zegt verrast te zijn, ook door de onderbouwing van de maatregel, waarbij leningen boven het half miljoen zullen worden belast. “Er wordt een inbreuk gemaakt op de coherentie van het systeem en daardoor wordt het systeem complexer; er zullen veel anti-misbruikmaatregelen nodig zijn. Uiteindelijk zal dat het draagvlak en het rechtvaardigheidsgevoel aantasten.” Volgens de orde wordt geen enkele koppeling gelegd met in de jurisprudentie ontwikkelde criteria, zoals het vereiste van dubbele bewustheid. “De Orde heeft begrip voor eventuele uitvoeringsproblemen en stelt voor de maatregel daarop toe te spitsen. Daarbij kan gedacht worden aan een andere bewijslastverdeling.”
Geen focus op werkelijk probleem
De NOB wijst erop dat een rekening-courantfinanciering een wezenlijk andere financiering is dan een vaste lening met een langere looptijd, waarbij een duidelijke koppeling aanwezig is met het te financieren object, waarbij voldoende zekerheid is verstrekt en onder dezelfde voorwaarden ook door een volstrekt onafhankelijke derde zou zijn verstrekt. “De orde mist momenteel in de brief een duidelijke focus op het soort leningen die het werkelijke probleem vormen voor de Belastingdienst.” Daardoor gaan de goeden lijden onder de kwaden, vindt de NOB. Die benadrukt dat de handelwijze waarbij leningen worden ‘weggepoetst’ niet overeenkomen met de eigen gedragsregels.
Inzicht in omvang leningen
De orde wil inzicht krijgen in hoeveel dga’s geleend hebben ter zake van de eigen woning (hoofdverblijf) dan wel voor tbs- of box 3-onroerende zaken. “Voorts is belangrijk aan te geven hoeveel dga’s voor welke bedragen hebben geleend van de eigen vennootschap in combinatie met een positief box 3-vermogen (zodat te concluderen is dat er dekking voor deze schulden is). Voordat een voorstel van wet wordt ontworpen, zal eerst nader feitenmateriaal nodig zijn om de aard en de omvang van het vermeende probleem te kennen.”
Drie wijzigingen nodig
Als de maatregel daadwerkelijk op 1 januari 2022 wordt ingevoerd, ook voor bestaande schulden, dan vindt de NOB dat die alleen van toepassing moet zijn op consumptieve rekening-courantfinancieringen. “Uit een oogpunt van evenwicht dient voorts in de sfeer van de geldverstrekking door een dga aan de eigen vennootschap, tot € 500.000, per definitie allocatie in box 1 gecodificeerd te worden.” Tot slot moet de wijziging niet gelden als met de lening belaste bezittingen zijn aangekocht. “Bijvoorbeeld effecten of onroerende zaken in box 1 (tbs) of box 3, waarbij voldoende zekerheid is verstrekt en onder dezelfde voorwaarden wordt afgesloten indien de lening zou zijn verkregen bij een volstrekt onafhankelijke derde, hetgeen niet noodzakelijkerwijze een financiële instelling behoeft te zijn.”
Geef een reactie