De Inspectie SZW heeft de afgelopen jaren in 157 gevallen onderzoeken gedaan naar schijnconstructies. In 61 gevallen konden er overtredingen worden vastgesteld. De boetes die zijn uitgedeeld lopen in de miljoenen euro’s.
In acht gevallen is het dossier overgedragen aan het Openbaar Ministerie voor nader strafrechtelijk onderzoek. Zo heeft de Inspectie SZW onwenselijke constructies ontrafeld in onder meer de 24-uurszorg, werkconstructies met schijnzelfstandigen en gefingeerde dienstverbanden. De bevindingen van de inspectie staan in het rapport ‘Aanpak schijnconstructies en cao-naleving 2014 – 2018’. Een speciaal team richtte zich de afgelopen jaren vooral op die bedrijven die bewust de regels ontduiken via ingewikkelde constructies om daarmee aan goedkope arbeidskracht te komen, door onderbetaling en te lange werkdagen. Daarnaast zorgen deze constructies voor oneerlijke concurrentie, aldus de inspectie.
Grensoverschrijdend
De onderzoeken naar schijnconstructies zijn tijdrovend, ook al omdat die vaak grensoverschrijdend zijn. Het vergt intensief onderzoek om de drempels die moedwillig door het bedrijf worden opgeworpen te ontrafelen om de bewijslast tegen de fraudeur rond te krijgen. Bij de onderzoeken werkt de Inspectie SZW nauw samen met andere overheidsdiensten zoals de Belastingdienst, UWV, Sociale Verzekeringsbank (SVB), Immigratie en Naturalisatiedienst (IND), Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), gemeenten, Koninklijke Marechaussee en politie
24 uurs zorg
De Inspectie heeft tijdens haar onderzoek geconstateerd dat zorgbemiddelingskantoren gebruik maken van buitenlandse uitzendbureaus voor aanvragen van 24 uurs zorg. Het buitenlandse uitzendbureau levert dan werknemers uit verschillende landen, ook landen van buiten Europa. De uitzendkrachten worden dan voor 24 uur per dag ingezet bij zorgbehoevende cliënten met een PGB-budget. Veelal trekken ze in bij de cliënt. Het zorgkantoor declareert voor 40 uur per week, maar de werknemers krijgen minder uren betaald.
Schijnzelfstandigen
Een andere complexe constructie die onderzocht is door de inspectie, betreft werken met buitenlandse schijnzelfstandigen. Door die in te zetten is een opdrachtgever aanzienlijk goedkoper uit. Hij betaalt immers geen loonbelasting en premies en kan arbeidskrachten inzetten tegen een laag tarief. Samen met de IND en de RVO heeft de Inspectie een aantal onderzoeken gedaan naar partijen die toegang tot de Nederlandse arbeidsmarkt en verblijf voor deze buitenlandse ‘zelfstandigen’ regelen.
Gefingeerde dienstverbanden
Gefingeerde dienstverbanden betreffen constructies waarbij werkgever en werknemer samenspannen. Het doel is meestal garantiestelling bij gezinshereniging of huwelijk. Met een gefingeerd dienstverband kan een lening of hypotheek worden verkregen en bouwt de werknemer arbeidsverleden op. Op papier wordt een dienstverband voor meer uren aangegaan dan in werkelijkheid wordt gewerkt, of wordt voor een andere beloning gewerkt dan in het contract staat. Een andere vorm is dat het werk door een ander persoon wordt verricht.
,
Geef een reactie