Bedrijven zijn trager in het deponeren van hun jaarrekening. Slechts 43% van de deponeringsplichtige bedrijven had begin dit jaar hun jaarrekening over 2016 binnen de geldende termijn bij de Kamer van Koophandel (KvK) ingeleverd.
Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van eigen onderzoek van gegevens van bedrijvendatabank Company.info. Het percentage van 43% is nog lager dan voorheen. Het beeld is licht vertekend omdat de jaarrekening over 2016 dit jaar voor het eerst binnen twaalf maanden moest worden gedeponeerd, tegenover dertien maanden voor de oudere jaarrapportages. Wordt de oude termijn gebruikt, dan zou dat betekenen dat 47% van de bedrijven tijdig de stukken aanleverde, net zoveel als een jaar eerder.
Invoering SBR
Vergeleken met eerdere onderzoeken van het FD, destijds in samenwerking met databureau Graydon, lijken ondernemers lakser te zijn geworden. Vijf jaar geleden leverde 65% van de bedrijven tijdig hun jaarstukken in. De krant schrijft de lagere score deels toe aan de invoering van SBR. Vanaf boekjaar 2016 moeten ook de jaarrekeningen van micro- of kleine organisatie digitaal worden gedeponeerd volgens deze standaard. Een deel van de de micro-organisaties deponeerde ondanks de verplichting nog papieren versies. Dat leidde tot vertragingen. Bij de jaarrekeningen over 2017 ziet de KvK een verbetering optreden; 95% zou aan de SBR-verplichting voldoen.
Hans Verkruijsse (foto), hoogleraar bestuurlijke informatieverzorging aan de Universiteit Tilburg, zegt in de krant dat de regels rondom deponeren strenger zijn geworden. Met de digitalisering vinden bij de KvK geautomatiseerde controles plaats. Zo wordt bij een foutmelding een ontvangen jaarrekening direct teruggestuurd. ‘Dit leidt er toe dat er nu minder jaarrekeningen tijdig worden ingediend’, aldus de hoogleraar. ‘Maar de kwaliteit van de jaarrekeningen is door de directe controles wel hoger.’
Minder transparantie
Het FD constateert dat SBR leidt tot mindertransparantie in het handelsregister. Bedrijven gaven voorheen in hun papieren jaarrekeningen vaak meer informatie dan wettelijk is vereist, zoals gegevens over omzet, aandeelhouders, deelnemingen en schuldpositie. Verkruijsse wijst erop dat in SBR wel een optie zit om extra informatie te deponeren. De ondernemer moet hiervoor extra software aanschaffen. ‘Gelet op het feit dat die mogelijkheid nog niet zo heel lang bestaat en er genoeg veranderingen zijn, kun je niet verwachten dat ondernemers hier nu al op inzetten’, aldus de hoogleraar, die lid is van het landelijke SBR-Beraad.
Maximaal € 20.750 boete
Ondernemingen die niet tijdig deponeren in het handelsregister begaan een economisch delict, waarop een maximale boetebedrag van € 20.750 staat. Maar er zijn meer gevolgen. Bij een bankroet kunnen ondernemers ook worden beticht van onbehoorlijk bestuur en daardoor persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor het boedeltekort. Als een bedrijf niet binnen de geldende termijn een jaarrekening heeft gedeponeerd, volgt een herinnering van de KvK. Ook de Belastingdienst krijgt een signaal. Mogelijk leidt SBR tot meer onderzoek en vervolgingen door de fiscus en het Openbaar Ministerie. Het aantal processen-verbaal dat in 2017 is opgemaakt en door ging naar het OM, steeg naar 754, tegen 500 tot 600 in voorgaande jaren.
Geef een reactie