
Wanneer je aan de slag gaat met het doorrekenen van de toekomstplannen van je klant, kom je al snel uit op het maken van een prognose. Enthousiast open je Excel en begin je met het maken van een spreadsheet. Historische cijfers combineer je met goede formules, briljant door jezelf bedacht, om een toekomstbeeld te schetsen. Maar is dát wel verstandig? Je herkent de frustraties vast wel: hoe heette die Engelse formule ook alweer in het Nederlands? En hoe bereken ik ratio’s op basis van cijfers die op verschillende tabbladen te vinden zijn? Om nog maar te zwijgen over het delen van je spreadsheet met een collega: begrijpen en vertrouwen zij wel op alle intelligente stappen die jij hebt toegevoegd? Dat kan anders!
Geen fouten in je formules
Niet iedere accountant weet het, maar er is specialistische software beschikbaar die je ondersteunt met het maken van een prognose. Hiermee zet je eenvoudig de historische cijfers op een rijtje, waarna je met enkele klikken een going-concernprognose maakt op basis van de trends die de software zelf detecteert. Software waarbij de focus ligt op het vormgeven van mogelijke financiële scenario’s in plaats van het schrijven van formules. Wanneer je de prognose vervolgens als onderbouwing van een financieringsaanvraag gebruikt, kun je die met veel vertrouwen indienen.
Samenwerken met je collega’s
In de inleiding gaven we al aan dat Excel je veel vrijheid biedt om zelf formules te maken. Werk je echter samen, dan is dat vaak ook de lastigheid. Want die formules moet iedereen maar net begrijpen. Daarom kun je beter software gebruiken waarin met een gestandaardiseerd rekenmodel wordt gewerkt, en waarin je eenvoudig cijfers vanuit bijvoorbeeld Caseware, Unit4 Audition of via XBRL importeert. Zo wordt er altijd gerekend met goede data en reken je altijd met dezelfde formules. En alle aannames die ten grondslag liggen aan de prognose, die structureer je ook en zijn direct inzichtelijk voor je collega’s.
Waar moet zulke software aan voldoen?
Zijn er twijfels over de continuïteit? Speelt er een fusie of overname? Goede software geeft je beter inzicht bij deze belangrijke momenten.
Ook de automatische signaleringen maken jouw werk als financieringsexpert gemakkelijker. Zo krijg je bijvoorbeeld direct een melding als door een van je wijzigingen het balansevenwicht verdwijnt. Voeg je met 1 klik een investering toe en verwerk je eenvoudig een extra omzetgroep in de resultatenrekening.
Goede software kijkt automatisch naar de impact van groeiplannen op een onderneming. Ook kan real-time uitgerekend worden of er een vermogensbehoefte ontstaat. Ook als dit pas over twee jaar is. Wanneer de behoefte er niet is, bijvoorbeeld omdat er ongebruikte rekening-courantruimte is, wordt ook dat getoond. Of wat dacht je van de mogelijkheid tot het maken van een prognose op jaar-niveau, waarbij je volautomatisch ook op kwartaalniveau de cijfers kunt bekijken. Heb je dat wel eens geprobeerd te maken in Excel?
In de cloud
Het grote voordeel van een onlineoplossing is dat jouw informatie overal te raadplegen is. Binnen je eigen kantoor, maar ook bij de klant aan tafel. Het samenwerken met collega’s wordt op deze manier eveneens een stuk efficiënter! Geen eindeloze mailwisselingen met data. In plaats daarvan helpt software je jouw klanten te verdelen over één of meerdere kantoren. Door het toekennen van rechten houd je de regie over welke collega bij welke klantdata kan. Zo werk je makkelijk samen en stel je gestandaardiseerd prognoses op voor je klanten.
Direct exporteren naar PDF
De prognose maak je voor een klant, of voor de bank, wanneer het gaat om bijvoorbeeld een financieringsvraagstuk. Maar of zij zitten te wachten op een verzameling spreadsheets? Vermoedelijk niet. Als adviseur help je jezelf én je klant met een helder rapport. Prettig dus als software je helpt met 1 druk op de knop een duidelijke rapportage te genereren, met de juiste grafieken en passend bij de huisstijl van jouw accountantskantoor.
Fyndoo Advise
De software van Fyndoo Advise helpt jou als financieel professional om op een makkelijke manier een financieringsaanvraag te maken voor je klant. Met alle voordelen die je van goede software mag verwachten.
Wil jij zelf ervaren wat het voordeel is van werken met Fyndoo Advise in plaats van Excel? Bezoek onze website voor meer informatie meld je aan voor een van onze workshops!
Michel Brinkhuis werkt als product owner bij Topicus aan het Fyndoo Advise. Hij studeerde Business & IT aan de Universiteit Twente. Michel wordt enthousiast van het inzetten van IT om bedrijfsprocessen makkelijker en efficiënter te maken. Daarmee wordt zakelijk financieren toegankelijker.
Toen ik medio de jaren 70 (van de vorige eeuw) voor SPD studeerde kregen we de vele mogelijkheden van ponskaartsystemen en dergelijke gedoceerd. Ook de waarschuwing dat, als er in 1910 zulke “computers” al hadden bestaan dan zouden die voorspeld kunnen hebben dat in 1970 geheel Amsterdam bedolven zou zijn onder een laag paardenmest van meer dan 2 meter dikte.
De uitvinding van de auto zorgde er voor dat de voorspelling niet uit kwam en komt.
Ook in de nabije toekomst, als we in het kader van de komende energietransities onze auto’s hebben ingeruild voor kamelen, zal het niet gebeuren, want die mest drogen we en daar stoken we ’s winters onze kachels mee. Herkenbaar?