
In het eerste kwartaal van 2024 is het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie in Nederland gedaald. Dit blijkt uit een gezamenlijke analyse van het CBS en TNO.
In totaal waren 2,7 miljoen mensen tussen de 15 en 75 jaar werkzaam op basis van een flexibel contract, wat 30 duizend minder is dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De daling deed zich vooral voor bij werknemers met een tijdelijk dienstverband, behalve wanneer het ging om tijdelijke dienstverbanden met uitzicht op vast. Ook het aantal uitzendkrachten nam af.
Daarentegen nam het aantal vaste werknemers toe met 98 duizend en het aantal zelfstandigen met 29 duizend vergeleken met het eerste kwartaal van 2023. Deze trend van groeiende vaste arbeidsrelaties en zelfstandigen is al enige tijd gaande, terwijl het aantal flexibele arbeidsrelaties eerder in 2019 en tijdens de coronacrisis daalde.
Het aantal werknemers met een tijdelijk dienstverband met uitzicht op vast nam toe met 15 duizend, zij het minder snel dan het jaar ervoor. Daarentegen nam het aantal werknemers met een tijdelijk dienstverband korter dan een jaar af met 33 duizend, evenals het aantal met een contract van een jaar of langer met 26 duizend.
Het aantal zelfstandigen zonder personeel nam sterk toe, vooral in de zorgsector. Deze stijging was vrijwel de enige reden voor de toename van het totale aantal zelfstandigen in het eerste kwartaal van 2024 ten opzichte van een jaar eerder.
Geef een reactie