Het CPB heeft een statistisch onderzoek gedaan naar het schuiven van inkomen door DGA’s om zo de belastingdruk te beperken. Uit het onderzoek blijkt dat DGA’s en hun bedrijven gevoelig zijn voor fiscale prikkels.
Het belastbaar inkomen van zelfstandigen en eigenaren van kleine bedrijven reageert vaak sterker op veranderingen in de marginale belastingtarieven dan het belastbare inkomen van werknemers. Zelfstandigen kunnen hogere belastingtarieven vermijden, omdat zij eenvoudiger met inkomen kunnen schuiven van vormen met hoge naar vormen met lagere belastingtarieven.
Statistieken
Het CPB presenteert in het achtegronddocument ‘Beschrijvende statistiek DGA’s’ statistieken uit aangiftedata van Aanmerkelijk Belanghouders (AB-houders) en de bedrijven die zij bezitten. AB-houders bezitten ten minste 5% van de besloten vennootschap. Directeur-Grootaandeelhouders (DGA’s) zijn naast AB-houder ook werknemer van hun bv. DGA’s kunnen tot op zekere hoogte schuiven met hun inkomen. Zij bepalen de hoogte van hun arbeidsinkomen in box 1 van de loon- en inkomstenbelasting binnen de strakke wettelijke kaders die daarvoor gelden, de hoogte van de winstuitkering in box 2 en daarmee ook de aangroei van het bedrijfsvermogen. Als gevolg daarvan kunnen ze een aantal mogelijkheden benutten om de belastingdruk te beperken.
Fiscale prikkels
Het algemene beeld is dat DGA’s en hun bedrijven gevoelig zijn voor fiscale prikkels. De onderzoekers van het CPB vinden fiscaal gemotiveerde pieken in de verdeling van het gebruikelijk loon en de box 1- grondslag. Daarnaast hebben DGA’s sterk gereageerd op de tijdelijke verlaging in 2007 van het tarief in box 2. DGA’s schijnen inkomen vooral te schuiven over de tijd door vermogen op te bouwen binnen hun bedrijf.
Aangiftedata
Het CPB heeft in samenwerking met het ministerie van Financiën gebruik kunnen maken van aangiftedata van AB-houders en hun bv’s. Ze gebruikten hiervoor de belastingaangifte van de inkomstenbelasting door AB-houders, de VPB-aangifte door bedrijven (bv’s) die (deels of volledig) in eigendom zijn van een of meerdere AB-houders (dit bestand bevat geen bedrijven die voor 100% eigendom zijn van een houdstermaatschappij (holding): alleen bedrijven met ten minste één natuurlijk persoon als eigenaar zijn meegenomen) en fiscale loongegevens die doorgegeven worden door de werkgever voor elk van hun werknemers, inclusief DGA’s (afgekort als FLG-bestand). De aangiftedata zijn beschikbaar voor de jaren 2007 tot en met 2011.
Geef een reactie