Het was een mooie zomerdag. De bladeren filterden het scherpe zonlicht, zodat het verblijf op het terras uitermate aangenaam was. Her en der stonden parasols opgesteld voor hen die nog meer schaduw prefereerden. Een deel van het terras was gereserveerd en daar heerste een gezellige sfeer. De aanwezigen deden zich te goed aan de prosecco en oesters. John keek naar zijn zussen, stiefbroers en stiefzusters. Dit was in de geest van zijn vader. Inmiddels is het een jaar geleden dat zijn vader was overleden en nu was het tijd voor een gezellig samenzijn. Alles was afgerond.
Met de maatschap was hij tot overeenstemming gekomen over de hoogte van de goodwill van zijn vader. Hij had goede afspraken weten te maken over de betalingstermijnen, want hij snapte ook wel dat het voor de maatschap niet makkelijk zou zijn om nu een financiering te vinden. John had Wouter gesproken en die had hem meegedeeld dat de maatschap voor belangrijke keuzes stond en dat het in licht daarvan niet verstandig was om te veel liquiditeiten aan de maatschap te onttrekken. In het begin had John nog gesputterd. Wat had hij daar eigenlijk mee te maken. Moest de maatschap nu zijn vader er niet meer was, niet zijn eigen zaakjes oplossen. Maar Wouter had vastgehouden. Uitgelegd dat de maatschap waar zijn vader de oprichter van was, in een fase verkeerde waarin er veel keuzes gemaakt moeten worden en dat zijn vader daar anders ook offers voor had moeten brengen. Uiteindelijk had John zich daarbij neergelegd.
Met De Vriessen en Volkersma had hij een afspraak gemaakt bij zijn stiefmoeder. Hij had de kluis geopend en laten zien dat daar echt nog 200.000 gulden in lag. De papieren die in de kluis lagen had hij aan De Vriessen en Volkersma meegegeven. ‘Ik weet ook niet wat ik ermee moet. Misschien kunt u het nog gebruiken in uw onderzoek.’ De 200.000 gulden had hij naar de Nederlandse Bank gebracht. ‘Herkomst onbekend’ had hij aangegeven en dat was ook zo. Hij zou niet weten hoe zijn vader aan dat geld was gekomen. Had hij het gespaard of was het uit een andere bron afkomstig. Hij geloofde niet dat zijn vader dat voor iemand had bewaard. Hoewel je het natuurlijk nooit helemaal zeker wist.
Dat zijn bezoek aan Luxemburg goed was afgelopen had hij gemerkt toen hij op een zekere dag een bedrag bijgeschreven kreeg van Inquiry Trust. Toen hij zijn zus een paar dagen later sprak bleek dat ook zij een bedrag had ontvangen van Inquiry Trust. Ze vroeg of hij wist waar dat vandaan kwam. Waarop John had geantwoord dat hij vermoedde dat het iets te maken had met de nalatenschap van zijn vader. ‘Hoe het precies allemaal in elkaar zit weet ik ook niet. Maar volgens mij is het soort van lijfrente dat mijn vader voor een ieder van ons heeft geregeld.’ Een maand later belde zijn zus weer. ‘Ik heb weer zo’n bedrag gehad. Hoe lang gaat dat door?’ Dat weet ik ook niet had John geantwoord, maar ik zou zeggen geniet er van. ‘Moet ik er dan geen belasting over betalen?’ had zijn zus gevraagd. ‘Ik zou het zeker aangeven. Maar dan nog blijft er iets extra’s over waar je leuke dingen mee kan doen.’ Weer een paar dagen was John gebeld door zijn stiefbroer. ‘Wat mij nu is overkomen. Krijg ik zomaar geld op mijn rekening, al twee keer. Ik wilde het eerst terugstorten. Maar volgens mijn bank kon dat niet. Weet jij wat het is?’ Daarop had John uitgelegd dat hij ook een bedrag had ontvangen en dat het vast te maken had met een lijfrente die zijn vader voor hem bedacht had. ‘Nou, dat had ik nooit achter die ouwe gezocht. Maar ik vind het wel heel tof van hem.’ Vergeet het niet aan te geven had John nog geadviseerd.
Nu zaten ze dan met zijn allen bij elkaar. Allemaal kregen ze iedere maand een zeker bedrag op hun bankrekening gestort dankzij Inquiry Trust waar het vermogen zich bevond John wist het niet en hij hoefde het ook niet te weten. Hij had zijn familie op het hart gedrukt om de inkomsten wel keurig netjes aan te geven bij de Belastingdienst. De ober kwam langs met een blad voor glazen prosecco. Hij pakte er een af en ging staan. ‘Familie mag ik even het woord?’ het bleef even stil. ‘Zullen we proosten op onze fantastische vader.’
Hiermee is deel 2 van ‘Rumoer in de maatschap’ afgelopen. In de zomer van 2016 wordt bij leven en welzijn gestart met deel 3.
Heeft u genoten van deze reeks feuilletons? Bestel dan deel 1 van ‘Rumoer in de maatschap hier
Geef een reactie