Accountancybeurs.nl, zo heet het nieuwe initiatief van Stephan Burg AA. Een marktplaats voor de accountancybranche. Vraag en aanbod op een moderne, digitale wijze bij elkaar brengen, met echte waarborgen voor privacy en vertrouwelijkheid. Dat is zijn missie.
Stephan Burg is geen onbekende in het accountancylandschap. Vanuit verschillende rollen kent hij het beroep. De dagelijkse praktijk van jaarrekeningen, aangiftes en compliance kent hij uit eigen ervaring. In zijn rol als adviseur rond de thema’s ICT en procesoptimalisatie binnen accountantskantoren en als adviseur rond fusies en overnames weet hij wat er speelt. Zijn nieuwe initiatief heet Accountancybeurs.nl. En dat moet uitgroeien tot een marktplaats voor accountants- en administratie- en advieskantoren. Nu telt zijn database nog slechts een krappe 10 profielen waarvan 5 momenteel actief. Dat vindt hij -gezien de start in de vakantieperiode – niet vreemd. Uiteindelijk verwacht hij binnen een jaar rond de 50 profielen.
De markt
Volgens Stephan gaat het om een serieuze markt. Nederland telt volgens hem zo’n 2500 serieuze accountantskantoren en ongeveer evenveel serieuze administratiekantoren. ‘Ik ga uit van tussen de 5% en 10% mutaties in de komende 5 jaar. Je praat dan over grofweg 300 administratiekantoren en 200 accountantskantoren die in de komende jaren op de markt komen. Ik hoop dat die het nuttig vinden om hun voornemen op Accountancybeurs.nl aan te kondigen.’
Overnametrajecten zijn erg privacygevoelig. Hoe ga je daar mee om?
‘Nu is het zo dat het voor kantoren kostbaar is om zo’n verkoop goed te organiseren. Je kunt daarvoor naar gespecialiseerde bureaus. Maar daar betaal je om te beginnen meestal een opstart fee van circa € 3.000 en dan wordt je in portefeuille genomen. Dat gaat ook gepaard met een communicatiegolf in de regio waarin je gevestigd bent. Op Accountancybeurs.nl zetten kantoren hun praktijk anoniem te koop. Pas na betaling kan een eventuele geïnteresseerde meer gedetailleerde gegevens opvragen. Dat scheelt initieel hoge advieskosten.
Tot nu toe komen contacten ook vaak informeel tot stand op netwerkbijeenkomsten. Het wordt onderhands kenbaar gemaakt dat een kantoor in de markt is. Daar rollen dan mogelijk weer gesprekken uit. Het is maar de vraag of die kantoren dan ook de hoofdprijs ontvangen.’
Volgens Stephan reden te meer om een marktplaats te gebruiken die er specifiek voor is ingericht. Hij stelt overigens wel ‘dat het ontzettend wennen’ is voor de sector om de verkoopbereidheid van je kantoor kenbaar te maken. Hij voegt eraan toe dat kantoren het natuurlijk ook kunnen combineren: begeleiding door een adviseur en je voornemen kenbaar te maken via Accountancybeurs.nl Hij is ook blij met de NOAB als partner. Waar hij trouwens ook optreed als docent fusies en overnames.
De aantallen
De aantallen die Stephan Burg voor zich ziet in het kader van fusies en overnames zijn al eerder aan de orde gekomen. De samenstelling van de markt is divers. Hij begint met het noemen van de babyboomers, de generatie 50-ers en 60-ers die op weg zijn naar het beëindigen van hun carrière. Maar hij noemt ook de kantoren die op zoek zijn naar echte partners. Bijvoorbeeld om te kunnen uitbreiden in een aanpalende regio. Of kantoren die geïnvesteerd hebben in een WTA-vergunning en die middels een fusie of overname schaalgrootte kunnen creëren voor hun audit-praktijk. Maar net zo goed het gespecialiseerde kantoor. Middels een fusie of een overname kunnen zij zo het draagvlak van hun expertise en hun eigen rol in een branche verbreden en verdiepen. Zo kunnen zij zich verder ontwikkelen tot een sterke gespecialiseerde marktpartij.
Beste papieren
Op de vraag welke kantoren de beste papieren hebben om een echte, goede overnamekandidaat te kunnen zijn volgt een direct en onverbiddelijk antwoord. ‘De kantoren met nu al een heldere strategie en een hoge mate van procesautomatisering. Kantoren die efficiënt zijn ingericht met up-to-date applicaties. Kantoren met geschikte, communicatief vaardige adviseurs, vaktechnisch goed. Die combinaties zijn echter nog zeldzaam. Voor kopers is dat een droomscenario.
Geef een reactie