Fiscaal voordelig bijsparen voor vroegpensioen voor mensen met een laag inkomen is beter dan de AOW-leeftijd aanpassen bij zware beroepen. Dat is één van de aanbevelingen in een nieuw onderzoek naar flexibele pensioenen door pensioenonderzoeksinstituut Netspar, met auteurs afkomstig van het CPB, FNV, APG en PGGM en de universiteiten van Tilburg en Leiden.
In het onderzoek wordt gekeken naar de knelpunten en beleidsopties voor flexibele pensionering. De projectgroep zette voors en tegens van verschillende regelingen en beleidsopties op een rij. Bijvoorbeeld, de een-op-een koppeling van de AOW-leeftijd aan de levensverwachting, de fiscale gevolgen van deeltijdpensioen en de fiscale facilitering van pensioenopbouw voor mensen met een laag inkomen.
Fiscale maatregelen
De auteurs merken op dat mensen met een laag inkomen op dit moment minder mogelijkheden hebben om fiscaal gefaciliteerd te sparen voor vervroegde uittreding dan mensen met een hoog inkomen. In plaats van aanpassing van de AOW-leeftijd voor deze groep, pleiten de auteurs vooral voor fiscale maatregelen om eerder stoppen mogelijk te maken. De kosten van vroegpensioen worden dan via de pensioenpremie opgebracht door werkgevers en werknemers in een sector, geholpen door een belastingvoordeel. Tegelijkertijd moeten werkgevers dan inzetten op om- en bijscholing voor oudere werknemers.
Deeltijdpensioen
Verder signaleren de auteurs dat de gevolgen van deeltijdpensioen op het netto inkomen complex zijn. De AOW-leeftijd zou periodiek getoetst moeten worden door na te gaan hoe ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en armoede in de jaren voor de AOW-gerechtigde leeftijd zich ontwikkelen.
Het volledige overzicht is te vinden in het rapport ‘Flexibel met pensioen’
Geef een reactie