De Belastingdienst heeft niet (anoniem) tegenover de pers verklaard dat er geen afspraken zijn gemaakt over aftrekfaciliteiten met taxibedrijf Uber. Dat heeft staatssecretaris Snel (Financiën) aan de Tweede Kamer laten weten.
Kamerleden Bruins (ChristenUnie) en Omtzigt (CDA) hadden vragen gesteld over de berichten dat Uber met de fiscus geen afspraken heeft gemaakt over een mega-aftrekpost die het bedrijf miljarden oplevert. ‘Op basis van artikel 67 Algemene wet inzake Rijksbelastingen is het niet toegestaan informatie over de fiscale positie van een individuele belastingplichtige openbaar te maken. Hieronder valt ook het al dan niet bestaan van een ruling die is overeengekomen tussen de Belastingdienst en een individuele belastingplichtige. Ik heb geen enkele reden om aan te nemen dat de fiscale geheimhoudingsplicht geschonden is’, antwoordt Snel.
Geen ruling nodig
Begin deze maand leidden de kwartaalcijfers tot de veronderstelling dat Uber een fiscale aftrekfaciliteit van 6 miljard dollar (€ 5,5 miljard) had gevonden in Nederland. Die zou in werking treden zodra het bedrijf winst gaat maken, iets wat met de huidige megaverliezen nog ver weg lijkt. Maar volgens bronnen van het FD heeft de Belastingdienst helemaal geen toezegging gedaan dat Uber op de aftrekpost kan rekenen. Uber zou daarover hebben gerapporteerd zonder dat de fiscus de faciliteit heeft toegestaan. Volgens fiscalisten is het bijna ondenkbaar dat een bedrijf zo’n groot voordeel rapporteert zonder dat er zekerheid over bestaat. Via de constructie zou Uber intellectueel eigendom in Nederland kunnen afschrijven en zo profiteren van de belastingaftrek. Daar is geen ruling voor nodig, maar de aftrek is wel minder zeker zonder voorafgaande goedkeuring van de fiscus.
Nu Snel de Kamer heeft laten weten dat er niet is gelekt vanuit de fiscus, blijft onduidelijk of de Belastingdienst nu wel of niet zijn zegen heeft gegeven aan de miljardenaftrek.
Geef een reactie