Bedrijfsonderzoeker Pieter Lakeman gaat een tuchtklacht indienen tegen de accountant van ABN Amro. De betrokken accountant van KPMG heeft het jaarverslag van de bank volgens Lakeman “ten onrechte goedgekeurd”. Het jaarverslag suggereert volgens Lakeman ten onrechte dat de bank geen financiële risico’s loopt door de verkoop van die omstreden financiële producten.
Financieel activist Pieter lakeman zet zijn dreigement van eind februari om een tuchtklacht tegen de accountant van ABN Amro in te dienen om in daden. In februari dreigde Lakeman al met een tuchtklacht als de accountant van KPMG goedkeuring zou geven aan een jaarverslag dat onvoldoende cijfermatig inzicht biedt in swap-risico’s voor het vermogen, resultaat en de solvabiliteit van ABN AMRO. Lakeman zegt nu dat de betrokken accountant het jaarverslag ten ontrechte heeft goedgekeurd. De financieel activist vindt dat er in het verslag een aantal onjuistheden staan over de “mogelijke financiële impact” van de verkoop van in zijn ogen ondeugdelijke renteswaps. Het jaarverslag suggereert volgens Lakeman dat de bank geen financiële risico’s loopt door de verkoop van die omstreden financiële producten. ‘Dit is een volstrekt verkeerde voorstelling van zaken’, zegt Lakeman, die namens het bedrijf Swapschade optreedt voor gedupeerde mkb-bedrijven. Lakeman stelt dat de accountant “onvoldoende onderzoek” heeft gedaan en zich bovendien “heeft laten voorlichten door juristen van ABN Amro zelf”.
Dagvaarding
Eerder heeft Lakeman ABN Amro al gedagvaard wegens de verkoop van renteswaps. Deze complexe financiële producten waren bedoeld om de risico’s van rentestijgingen af te dekken. Maar veel mkb’ers zijn in de problemen geraakt omdat ze verlies lijden op deze renteswaps. Lakeman verwijt ABN Amro de ondernemers te hebben misleid met deze verkooppraktijken.
Beursgang uitstellen
De financieel activist voorziet dat de bank dit jaar in toenemende mate geconfronteerd wordt met door de rechter toegewezen schadeclaims. Alleen al voor het mkb kunnen die volgens hem oplopen tot ver boven de twee miljard euro. In totaal kunnen de schadeclaims oplopen tot een bedrag van 3,65 miljard euro, denkt hij. In dit verband zou het volgens Lakeman ook verstandig zijn de aanstaande beursgang van ABN Amro “met twee jaar uit te stellen”. De kopers van de staatsbank kunnen zich wel eens “bekocht voelen als er steeds nieuwe claims ontstaan”. Het is beter dat de bank met een schone lei begint, aldus Lakeman.
Geef een reactie