Een van de opvallendste ontwikkelingen in de afgelopen jaren voor de Rechtspraak is de sterk groeiende vraag naar de rechter als toezichthouder. Dit blijkt uit het jaarveslag van de Rechtspraak dat maandag verscheen.
De Rechtspraak behandelde het afgelopen jaar 1,75 miljoen rechtszaken. Uit het jaarverslag 2014 van de Rechtspraak blijkt dat er steeds meer vraag is naar de rechter als toezichthouder. De rechter houdt onder meer toezicht op de bewindvoerder die het geld beheert van een meerderjarige die dat zelf niet meer kan. En op de curator die een faillissement van een bedrijf of organisatie afwikkelt. Het aantal lopende beschermingsbewinden in 2014 verdubbelde sinds begin 2009 naar 260.000.
Onder andere de economische situatie in Nederland zorgt ervoor dat er meer toezichtzaken voor de rechter komen. In 2013 werd er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek een recordaantal faillissementen uitgesproken, ruim 12.000. Dit aantal liep in 2014 vanwege de aantrekkende economie terug tot iets minder dan 10.000. Op de afwikkeling van vermogens van failliete rechtspersonen is wettelijk toezicht nodig.
Ook voor burgers wordt steeds vaker een beroep gedaan op een vorm van beschermingsbewind, in plaats van een schuldsaneringstraject in te gaan. Het aantal toezichtzaken bij de kantonrechter neemt al jaren toe – en die ontwikkeling lijkt zeker nog niet ten einde. In 2014 waren er circa 370.000 zaken die verband hielden met beschermingsbewind. Behalve de slechte economische situatie in de afgelopen jaren, speelt bij de stijging van het aantal bewinden ook de vergrijzing een rol. Voor ouderen wordt vanwege hun gezondheid relatief vaak een beroep gedaan op een vorm van beschermingsbewind. Vaak gebeurt dat door ziekenhuizen en zorginstellingen, die behoefte hebben aan één officieel aanspreekpunt voor hun patiënt.
Belastingzaken
Het aantal belastingzaken bij de rechtbanken steeg in 2014 met 1% naar 27.170. Het aantal door de rechtbanken afgehandelde belasting-rechtszaken nam met 9% toe. Dit was meer dan voldoende om de instroomtoename te verwerken: de voorraad nam af met 4% van het instroomvolume. Bij de gerechtshoven nam het aantal afgedane belastingzaken sterk toe: de werkvoorraad belastingzaken werd daardoor in 2014 aanzienlijk kleiner. Dit had voornamelijk te maken met de afdoening van een grote stroom BPM-zaken. De productie van belastingzaken, zowel in eerste aanleg als in hoger beroep, oversteeg de afspraken met de minister van Veiligheid en Justitie met 12% (28.350).
In 2014 werkten er 2400 rechters en raadsheren en 7.500 medewerkers in Nederland.
Geef een reactie