Bedrijven in Nederland en België stappen in toenemende mate over op ‘agile’ projectmanagement, waarbij projecten gedurende de uitvoering voortdurend worden bijgestuurd om het maximale resultaat te kunnen realiseren. Dat meldt KPMG. De ondernemingen hebben volgens het kantoor echter veel moeite om voldoende controle te houden op de projecten.
‘Veel bedrijven vinden dat ‘agile’ in tijden van onzekerheid en veranderende omstandigheden meer soelaas biedt dan de traditionele ‘waterval’-benaderingen waarbij bij aanvang van het project de uiteindelijke doelstelling wordt geformuleerd en gedurende de uitvoering een aantal vaste fasen worden doorlopen’, zegt Joost Groosman, partner bij KPMG Management Consulting.
Hybride vorm van agile en waterval ineen
Uit onderzoek van KPMG blijkt dat bijna 75% van de bedrijven in Nederland en België op dit moment gebruikt maakt van ‘agile’. Van de ondernemingen geeft 60% aan dat ‘agile’ projectmanagement dé manier is om flexibeler in te kunnen spelen op veranderingen. Drie van de vier onderzochte bedrijven verwachten dan ook dat ‘agile’ de komende jaren de nieuwe norm zal zijn voor het doorvoeren van verandering. Toch zal de traditionele, fasegerichte watervalbenadering niet direct verdwijnen. Van de onderzochte bedrijven gaat 85% ervan uit dat de komende jaren sprake zal zijn van een ‘hybride’ situatie waarbij beide benaderingen door elkaar heen zullen worden gebruikt.
Geen IT-speeltje
Volgens Groosman is effectief project- en programmamanagement essentieel om de strategische doelstellingen te realiseren. Zeker in de relatief volatiele omgeving waarin bedrijven tegenwoordig opereren. Groosman: ‘De afgelopen jaren heeft een groot aantal ondernemingen dan ook ‘agile’ geïntroduceerd omdat deze benadering het succes van projecten aanzienlijk kan vergroten. Maar de implementatie is niet altijd gemakkelijk. Drie van de vier ondernemingen zien de mate van volwassenheid van de onderneming als het grootste obstakel voor de adoptie van ‘agile’. Hoewel de IT-functie ooit aan de wieg stond, is het voor een succesvolle toepassing noodzakelijk dat ook de andere functies binnen de organisatie van het begin tot het eind actief meedraaien.’
Controle loslaten
Ondank de voordelen geeft bijna de helft van de bedrijven aan dat het management het gevoel heeft te weinig controle te hebben over een agile project. Zo’n 40% van de bedrijven vindt dat een gevoel van controle een van de grootste uitdagingen is bij overstap naar deze vorm van projectmanagement. Groosman: ‘Agile vereist een totaal andere houding van het management dan de traditionele benadering van projecten. Het vertrouwen hebben dat het ‘zelfsturende’ agile team het project onder controle heeft, vormt het belangrijkste kenmerk. Voor veel volwassen ondernemingen is deze onzekerheid lastig. Zeker voor het management dat vaak op zoek gaat naar extra controlemechanismen. De kunst is echter om op het juiste moment voldoende afstand te durven nemen. Dat betekent dat bedrijven een aantal van de traditionele KPI’s vaarwel moeten zeggen en moeten leren om zich te concentreren op volstrekt andere indicatoren. Indicatoren die meer gericht zijn op de uiteindelijke waarde van het resultaat, op de teamprestatie en de dynamiek waarin het project met succes is voltooid.’
Geef een reactie