Er is sprake van een neerwaartse druk op de accountantskosten, constateert het platform voor institutionele beleggers Eumedion in het evaluatierapport van het afgelopen seizoen van aandeelhoudersvergaderingen (AVA’s). Die kosten zullen volgend jaar echter gaan stijgen, is de verwachting. Eumedion is verder kritisich over de manier waarop bedrijven hun nieuwe accountant kiezen.
Veel beursgenoteerde ondernemingen zijn overgestapt op een andere accountant en dat veroorzaakt de lagere kosten. “Het ziet er echter naar uit dat dit een ‘éénjaars-effect’ is. In het tweede controlejaar is er bij veel ondernemingen sprake van een substantiële stijging van de controlekosten (bijna 12% in het geval van de AEX-ondernemingen)”, aldus Eumedion. “Terwijl je zou verwachten dat de audit in het eerste jaar meer werk vereist dan in volgende jaren. De kosten lijken op dit moment niet de inspanningen van de accountant te weerspiegelen.”
In totaal zijn 23 bedrijven van accountant gewisseld in 2016; bij 17 daarvan zijn de accountantskosten gedaald. “Dit wijst erop dat deze bedrijven aantrekkelijk zijn voor accountants, zodat ze zeer concurrerende tenders uitschrijven.”
Benoeming volgens de regels
Eumedion is kritisch over de manier waarop ICT Group en AND International Publishers dit jaar een nieuwe externe accountant hebben benoemd. “Dat ging niet volgens de regels. ICT Group heeft summier uitleg gegeven over de benoeming van PwC en de aandeelhouders van AND werd gevraagd in te stemmen met de benoeming voordat zij wisten om welk bedrijf het ging. Wij zouden graag zien dat bedrijven in 2018 de nieuwe Europese regels te volgen.”
Ongevraagde biedingen
Het platform noemt het seizoen van de aandeelhoudersvergaderingen dit jaar “turbulent door een voor Nederland ongekend aantal ongevraagde biedingen”. “Ongevraagde overnamebiedingen op AkzoNobel, Unilever, Refresco, Accell Group en TMG domineerden voor een groot deel niet alleen de AVA’s van deze ondernemingen, maar ook het publieke debat.” De uitkomsten van de vergaderingen waren minder turbulent: drie van de 945 agendapunten werden door de AVA verworpen. Gemiddeld was bij AEX-ondernemingen 71,4% van het totale aandelenkapitaal vertegenwoordigd, vrijwel gelijk aan 2016. Bij de AMX-ondernemingen lag dat percentage op een recordhoogte van 68,3%.
Beloningsdiscussie
Volgens Eumedion was er veel minder discussie over beloningsvoorstellen dan voorheen. “Dit was wellicht mede te danken aan de vormgeving van de voorstellen: over het algemeen vrij gematigde beloningsstijgingen, vereenvoudigde beloningsstructuren en aanscherpingen van de prestatiecriteria en van de richtlijnen om een aandelenbelang in de ‘eigen onderneming’ op te bouwen. De mogelijke impact van klimaatverandering op de bedrijfsstrategie was bij een groot aantal ondernemingen een belangrijker discussiepunt tijdens de AVA.” Inmiddels publiceren 28 ondernemingen een zogeheten geïntegreerd rapport: tien meer dan vorig jaar.
Aanvulling
Eumedion vindt dat de rol van de externe accountant beter zichtbaar moet worden. Het platform is tevreden over het gebruik van het long-form audit report: “Daarmee is de communicatie tussen externe accountants en investeerders verbeterd. Het controlerapport zou verder kunnen worden verbeterd als het wordt aangevuld met ‘resultaten, observaties en conclusies’ over de belangrijkste auditkwesties.” Eumedion verwacht dat vanaf volgend jaar alle belangrijke auditzaken zo’n aanvulling krijgen. “Als kwesties als ‘key’ worden aangemerkt, is de waarneming van de externe accountant daarover altijd relevant.”
Geef een reactie