Baker Tilly Berk heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk geprobeerd om rechters te misleiden, zo stelt de Volkskrant. Die onderzocht de zaak rond behangonderneming Spits Wallcoverings, die een fiscale constructie via Cyprus geadviseerd kreeg. De zaak leidde eerder al onder meer tot een berisping voor voormalig topman Romke van der Veen.
Behangondernemer Coen Klawer uit Den Haag nam Baker Tilly Berk in de arm, dat voor hem in 2007 een constructie optuigde waarmee zijn bedrijf Spits Wallcoverings via Cyprus minder belasting hoefde te betalen. Maar dat kon niet door de beugel, vond de Belastingdienst, die oordeelde dat er sprake was van belastingontduiking. Klawer moest een stevige naheffing van zes ton betalen en kreeg een strafprocedure aan de broek wegens belastingfraude en valsheid in geschrifte. De Volkskrant dook in de zaak en ontdekte dat Baker Tilly Berk meer belastingconstructies via Cyprus en de Britse Maagdeneilanden had opgezet. Die hadden veel weg van de fiscale trucs die in de Panama Papers van advieskantoor Mossack Fonseca naar voren kwamen.
Op eigen houtje
Klawer wilde een schadevergoeding en startte een rechtszaak. Maar Baker Tilly Berk beweerde dat Klawer zelf de fiscale constructie op Cyprus bij een lokaal advieskantoor had opgericht. Daarnaast zou hij in het geheim een bijbehorend document hebben opgesteld dat de constructie fiscaal ontoelaatbaar maakte. Dat document was bij Baker Tilly Berk echter in 2011 al bekend, stelt de krant. Het advieskantoor heeft zelfs geprobeerd de rechter te misleiden, zo leidt de Volkskrant af uit een brief van een Cypriotisch trustbedrijf uit 2012. Daarin staat dat Klawer in december 2006 op Cyprus was om op eigen houtje een trust op te richten. Creditcardafschriften van de behangondernemer tonen echter aan dat hij toen in België was. Bij Baker Tilly Berk was de trust in die maand bovendien al bekend, zo blijkt uit mailberichten.
Advocaten: het was een incident
Advocatenkantoor NautaDutilh deed voor Baker Tilly Berk onderzoek naar de zaak, maar heeft Klawer noch het Bossche kantoor van Baker Tilly Berk, dat de constructie heeft opgezet, ooit gesproken. Conclusie van NautaDutilh desondanks: de hele affaire lijkt een incident en Baker Tilly Berk heeft zelf nooit enig initiatief genomen om de bewuste trustconstructie op te zetten. Vanwege lopende procedures gaat Baker Tilly Berk niet in op de kwestie. Vrijdag dient er een kort geding van Klawer tegen het kantoor: hij wil inzage in interne stukken.
Belastingtrucs niet ter discussie
Klawer zelf stelt dat de constructie is verkocht als een standaardproduct en dat Baker Tilly Berk later de feiten heeft verdraaid om te doen voorkomen dat de ondernemer het zelf had bedacht. Klawer noemt zichzelf naïef dat hij instemde met de belastingontduiking. “Maar de discussie die de afgelopen jaren gevoerd is over de morele kant van belastingtrucs, speelde toen helemaal niet. Op mijn hbo-opleiding ging het altijd over belastingtrucs via de Antillen. En over het optimaliseren van je belastingdruk.” Wel blijkt bij Baker Tilly Berk niet iedereen enthousiast geweest te zijn over de trustroute die voor Klawer was bedacht. In de opdrachtbrief staat een uitgebreide disclaimer, die alle aansprakelijkheid voor de truststructuur afwijst, “noch over de gevolgen op de belastingheffing en de hoogte van de door u beoogde besparing”.
Berispingen en schikkingen
Twee accountants, onder wie voormalig bestuursvoorzitter Romke van der Veen, kregen in september een berisping vanwege de zaak. Het dagblad verwijst verder naar KPMG, dat een schikking trof in verband met omkoping door bouwbedrijf Ballast Nedam. Drie accountants van KPMG ontliepen eerder dit jaar vervolging over die zaak. EY komt wel voor de strafrechter in een omkopingszaak.
Het duurt wel even maar van lieverlede komt de werkelijkheid toch boven tafel. In de hele branche. Daarom is het ook logisch dat de gebruiker de dienstverlener niet meer vertrouwd. Wordt het niet tijd om elke medewerker van deze hele club een levenslang beroepsverbod te geven?
Het duurt wel even maar van lieverlede komt de werkelijkheid toch boven tafel. In de hele branche. Daarom is het ook logisch dat de gebruiker de dienstverlener niet meer vertrouwd. Wordt het niet tijd om elke medewerker van deze hele club een levenslang beroepsverbod te geven?