De nieuwe meerjarenbegroting van de Europese Unie is aangenomen door het Europees Parlement (EP). Dit betekent dat de EU in de jaren 2021-2027 1074 miljard euro te besteden krijgt.
Verzet
Ook plannen voor nieuwe Europese belastingen kregen de zegen van het parlement. De EU-lidstaten moeten het budget nu nog formeel goedkeuren, maar dat is een formaliteit. Hongarije en Polen blokkeerden de begroting aanvankelijk zolang de nieuwe rechtstaattoets niet van tafel was, maar sloten vorige week een compromis en lieten net op tijd hun verzet varen. Het Europees Parlement stemde eerder op de dag al in met de rechtstaattoets, waardoor de Europese Commissie subsidies kan intrekken als de rechtstaat in de ontvangende lidstaat er zo erbarmelijk voorstaat dat het geld niet goed terechtkomt.
Belastingen
EP-onderhandelaars hebben een routekaart ontwikkeld om voor het EU-budget de komende zeven jaar nieuwe eigen middelen te introduceren. Naast de bijdrage die vanaf 2021 wordt geïnd op basis van de hoeveelheid niet-gerecycled plastic die een land heeft, bevat de routekaart ook eigen middelen gebaseerd op een emissiehandelssysteem dat in moet gaan in 2023 en mogelijk wordt gelinkt aan een mechanisme voor koolstofcorrectie aan de grens. Andere onderdelen zijn een digitale heffing (vanaf 2023), een belasting op financiële transacties (FTT) en een financiële bijdrage van het bedrijfsleven via een nieuwe grondslag voor vennootschapsbelasting (vanaf 2026).
Geef een reactie