Accountancy Vanmorgen duikt in de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen en kijkt naar wat voor ondernemers van belang is. Waaruit kunt u van 15 t/m 17 maart kiezen? Dit wil de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP).
Accountants
Accountants of de accountancy wordt niet vermeld in het partijprogramma van de SGP.
Arbeidsmarkt
- De fiscale behandeling van zzp’ers moet beter aansluiten op hun positie op de arbeidsmarkt. Een fiscale aftrek moet wel blijven bestaan, met name voor ondernemers in de startfase.
- Alleenstaande ouders in de bijstand worden tot de leerplichtige leeftijd van hun kind niet verplicht om te solliciteren. Zij bereiden zich met bijvoorbeeld cursussen wel voor op de arbeidsmarkt.
- Het is belangrijk dat er een duidelijke afbakening komt tussen zzp’ers die echte ondernemers zijn, en zzp’ers die feitelijk gezien werknemers zijn. Zzp’ers dienen niet verplicht te worden tot het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering als zij gegarandeerd de verantwoordelijkheid nemen om zelf andere, passende maatregelen voor dit risico te treffen.
- De transitievergoeding is niet alleen bedoeld als budget om ander werk te vinden, maar ook als compensatie voor ontslag. De vergoeding moet voor oudere werknemers weer rekening houden met alle gewerkte dienstjaren.
- De AOW-leeftijd moet flexibeler worden. Het moet mogelijk zijn om de AOW-leeftijd drie jaar later in te laten gaan, waarbij de uitkeringen in latere jaren stijgen.
Auto en vervoer
- De SGP kiest voor minder betalen voor autobezit en meer voor
autogebruik. Voor een zorgvuldige besluitvorming en uitwerking zijn snel experimenten
nodig met spitsheffingen. - Het parkeren van de auto bij een transferium of station mag door werkgevers onbelast
vergoed worden, zodat werknemers gestimuleerd worden om een groter deel van de reis
met het ov te maken. - De wettelijk verplichte autoverzekering gaat gelden voor de gebruiker in plaats van de eigenaar, wat gedeeld gebruik van één auto moet stimuleren.
- De SGP vindt lagere parkeertarieven voor elektrische auto’s dan voor andere auto’s onrechtvaardig.
- Dure en zware elektrische auto’s gebruiken meer energie per kilometer dan de lichtgewichten, maar krijgen meer fiscaal voordeel. Dat moet anders. Accu’s van elektrische auto’s zijn milieuonvriendelijke en elektrische auto’s vliegen sneller in brand dan andere auto’s. Er is beleid nodig om deze nadelen aan te pakken.
- Bij het niet betalen van de autoverzekering kan het (tijdelijk) ontzeggen van de rijbevoegdheid voor alle betrokkenen een effectievere oplossing zijn.
- Daarnaast komt er een eenmalige, extra uitkering van 1000 euro voor de geboorte van het vierde kind, die bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor de aanschaf van een grotere
gezinsauto. - De SGP wil toe naar zoveel mogelijk ‘individueel eigenaarschap’ van data. Niet de
autofabrikant en het energiebedrijf, maar de auto- en de woningbezitter moeten bepalen
wat er met ‘hun’ data gebeurt.
Belasting
- Gezinsdraagkracht moet weer het uitgangspunt worden van het belastingstelsel. Daarom moet het splitsingsstelsel ingevoerd worden: het totale gezinsinkomen wordt gedeeld door twee en daarna worden de fiscale partners ieder apart belast. De heffingskortingen worden binnen het splitsingsstelsel aangepast ten gunste van eenoudergezinnen. Op die manier maakt het voor hoogte van de belasting niet uit of het gezinsinkomen door een of door twee buitenshuis werkenden verdiend wordt.
- Het inkomen dat een huishouden nodig heeft om in de eerste levensbehoeften te voorzien (voedsel, kleding, onderdak) moet bij de belastingheffing worden ontzien.
- De lasten op arbeid moeten worden verlaagd. Het stelsel blijft ingericht met één laag, uniform basistarief en een toptarief voor hogere inkomens: de zogenoemde sociale vlaktaks. Tegelijk kunnen de belastingen op consumptie worden verhoogd, zodat het gebruik van grondstoffen wordt afgeremd.
- Het toeslagenstelsel moet op de schop. Het huidige stelsel leidt tot (forse) terugbetalingen, draagt bij aan het nodeloos rondpompen van geld en kan ervoor zorgen dat extra werken nauwelijks meer loont (hoge marginale druk, armoedeval). Maar liefst 60% van de huishoudens komt in aanmerking voor één of meerdere toeslagen. Het stelsel is dus compleet uit de hand gelopen. De SGP pleit daarom voor een drastische inperking van de toeslagen.
- Grote ondernemingen moeten een eerlijke bijdrage aan de totale belastingopbrengst blijven leveren. Bijvoorbeeld bij multinationals blijkt nog te vaak dat ze nauwelijks belasting in Nederland afdragen. Vaak komt dat door allerlei mazen in ons fiscale stelsel. Die mazen moeten gedicht worden.
- Er moet een btw-vrijstelling voor het openbaar vervoer komen.
- Het leasen van goederen moet gestimuleerd worden door toepassing van een verlaagd btw- tarief.
- Zolang serieuze internationale afspraken over vliegheffingen achterwege blijven, moet de nationale vliegbelasting omhoog.
- De belasting op vermogen (box 3) moet worden gebaseerd op het daadwerkelijk behaalde rendement. Door de lage rente is de huidige belastingdruk veel te hoog in relatie tot de opbrengst van bijvoorbeeld spaargeld.
- De SGP pleit er voor dat kringloopwinkels waarvan de opbrengst uitsluitend aan goede doelen wordt besteed, geen omzet- en vennootschapsbelasting behoeven te betalen.
- De hypotheekrenteaftrek mag versneld worden versoberd. Dat mag geen nadelige gevolgen hebben voor eigenwoningbezitters met een hypotheekschuld. Het eigenwoningforfait mag afgeschaft.
- Nederland draagt bij aan een rechtvaardig (bron)belastingbeleid. Ook grote multinationale ondernemingen dienen hun duit in het belastingzakje te doen.
- Fiscale voordelen voor land- en tuinbouwbedrijven, zoals de landbouwvrijstelling en een lagere energie- en omzetbelasting, dienen te blijven. De verhoging van de energiebelasting op stroom voor glastuinbouw- en fruitteeltbedrijven moet teruggedraaid worden.
- De innovatiebox, waarbij bedrijven minder belasting betalen over innovatieve winsten, kan versoberd worden om budget vrij te spelen voor gerichte innovatiestimulering.
Corona en herstel
- Door de coronacrisis maakten mensen zich opeens zorgen over de voedselvoorziening en ‘ontdekten’ ze de boerderijwinkel op de hoek. De overheid kan meer binding tussen boer en consument stimuleren door bijvoorbeeld het ondersteunen van non-bancaire financiering van duurzame landbouw op dure grond via lokale landcoöperaties en door regionaal in te kopen voor de eigen catering.
- Doordat we na de coronacrisis meer thuis zijn gaan werken en door invoering van betalen naar gebruik, zullen minder auto’s de weg op gaan. Dat kan een aanleiding zijn om in de planning staande infrastructuurprojecten te heroverwegen.
- In goede jaren moeten we sparen voor magere jaren. Tekorten op de begroting moeten voorkomen worden, overschotten moeten zo veel mogelijk ingezet worden om de staatsschuld te verlagen. Juist in magere jaren, zoals we die nu meemaken, is begrotingsdiscipline nodig. Dat betekent concreet: de staatsschuld niet onnodig laten oplopen en binnen enkele jaren de staatsschuld weer laten dalen. De rekening, ook van de coronacrisis, moet een keer betaald worden!
- Hoe de wereld er na ‘corona’ uitziet weten we niet. Maar de verwachting is wel dat we, op financieel-economische vlak, mindere jaren tegemoet gaan. Toch mogen we, ondanks dit vooruitzicht, onze hoop op God vestigen. Hij zorgt niet alleen in goede jaren voor ons, ook in financieel-economisch mindere jaren zorgt God voor ons, en mogen we ons vertrouwen op Hem stellen.
Download hier het verkiezingsprogramma van de SGP.
Geef een antwoord