Accountancy Vanmorgen duikt in de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen en kijkt naar wat voor ondernemers van belang is. Waaruit kunt u van 15 t/m 17 maart kiezen? Dit wil de VVD.
Accountants
Accountants of de accountancy wordt niet vermeld in het partijprogramma van de VVD.
Arbeidsmarkt
- Een sterke overheid die zorgt voor een goedwerkend en meeverend vangnet bij inkomensverlies of arbeidsongeschiktheid voor alle werkenden, inclusief zzp’ers.
- Wederkerigheid waarbij iedereen die naar vermogen bijdraagt aan de Nederlandse samenleving wordt beloond, en mensen die minder bijdragen, ook minder een beroep kunnen doen op de samenleving.
- Onderscheid in de omvang van bedrijven, zodat kleinere ondernemers minder risico lopen als een van hun werknemers iets overkomt. Mensen met een arbeidsbeperking worden gestimuleerd en geholpen om toch naar vermogen deel te nemen aan het arbeidsproces. Hierbij hebben ondernemers en overheid samen de verantwoordelijkheid om te zorgen voor voldoende passend werk. Dit moet zowel voor de ondernemer als de werknemer voordelig zijn.
- Betere toegankelijkheid van de arbeidsmarkt voor senioren. Dit arbeidspotentieel kan mede helpen bij het terugdringen van personeelstekorten.
Auto
- Geen hogere lasten voor automobilisten. Emissieloze auto’s gaan op basis van het aantal gereden kilometers bijdragen aan het onderhoud en de aanleg van wegen. Dit kan door jaarlijks het aantal gereden kilometers door te geven aan de belastingdienst, met een vaste jaarlijkse vrijstelling. Het is van groot belang dat de privacy van de automobilist goed gewaarborgd blijft. Er komt nadrukkelijk geen spitsheffing.
- Aanscherping van de (Europese) normen voor de uitstoot van CO2 (g/km) door personenauto’s, bestelbussen en vrachtwagens. Dit dwingt fabrikanten te investeren in schonere motoren.
Belasting
- Middeninkomens, werkenden en ondernemers erop vooruit laten gaan door verlagen van de belastingen met een middeninkomenskorting. We verhogen de arbeidskorting en breiden deze uit, gericht op werkende middeninkomens. We zetten ons in om de belastingen verder te verlagen en de belastingwetgeving te vereenvoudigen.
- Stimuleren van meer en voltijd werken door middel van een werkbonus. We verlagen de inkomstenbelasting om mensen te stimuleren meer te gaan werken,.
- Een hogere overheidsbijdrage in de kinderopvang voor mensen met een middeninkomen. Zo ontlasten we werkende ouders verlagen we de lasten en stimuleren we fulltime werken.
- Tegengaan van stijgende lasten door de belasting op de energierekening te verlagen, de stijging van de woonlasten te maximeren en stijging van de zorgkosten te beperken. We werken toe naar een verdere verlaging van de lasten voor huiseigenaren, bijvoorbeeld door het eigenwoningforfait te moderniseren. En wanneer de overheid geld overhoudt, gaat dit voortaan voornamelijk naar lastenverlichting voor middeninkomens en het mkb.
- Toewerken naar een rechtvaardig systeem dat spaarders en beleggers niet bestraft. In box 3 wordt belast over het reeel ontvangen rendement. We hebben daarbij extra aandacht voor de kleine spaarder en belegger.
- Modernisering van het belastingstelsel, door (nieuwe vormen van) kapitaal in de digitale economie, zoals data, te belasten, en door bedrijfswinsten te belasten waar deze worden behaald. Hiermee kunnen de lasten voor middeninkomens en ondernemers verlaagd worden. Wij zetten ons in om deze afspraken zoveel mogelijk internationaal te maken, zoals in Oeso verband.
- Tegengaan van belastingontduiking en onwenselijke fiscale constructies waarmee bedrijven belastingen kunnen ontduiken of ontwijken. Waar het kan leggen we deze afspraken zoveel mogelijk internationaal vast, om Nederlandse bedrijven niet onnodig op achterstand te zetten. We maken internationaal afspraken in Oeso-verband om te komen tot een minimumniveau aan belastingen.
- Vereenvoudiging van het belasting- en toeslagenstelsel, waarbij toeslagen zoveel mogelijk worden omgezet in lagere lasten. We onderzoeken zo snel mogelijk manieren om dit vorm te geven, waarbij het principe voorop staat dat middeninkomens niet te veel nadeel ondervinden in hun inkomen en dat werken lonend blijft.
- Betere dienstverlening bij instanties als de belastingdienst voor het mkb en belastingbetalers. We brengen de menselijke maat terug, bijvoorbeeld door extra teams en aanspreekpunten voor het mkb op te richten. Bezwaar maken wordt makkelijker en de belastingdienst legt haar besluiten beter uit. Ondernemers krijgen duidelijker te zien wat de stand van hun verzoek is en waar hun documenten zich bevinden. Er komt redelijkheid vanuit de belastingdienst wanneer mensen niet aan verzoeken kunnen voldoen, bijvoorbeeld door ziekte. Ook de dienstverlening bij periodieke aangiften wordt verbeterd. Mkb’ers en belastingbetalers krijgen eerder compensatie als de belastingdienst zijn zaken niet op orde heeft, en ze hoeven niet te betalen voor communicatie met de overheid, bijvoorbeeld voor het doen van belastingaangifte via bijvoorbeeld de verplichte aanschaf van digitale producten.
Corona en herstel
- Steun aan ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis. We zorgen voor steunpakketten wanneer dat nodig is en verlengen steunmaatregelen, zoals extra -garantstellingen voor mkb-kredieten, bijdrages aan het loon en de vaste lasten, lagere provisies bij de bmkb-leningen en fiscale maatregelen zolang de Coronacrisis duurt. Na de crisis helpen wij ondernemers waar mogelijk met hun schulden en het verrekenen van verliezen, en om hun bedrijf weer op te pakken, en om de economie weer snel op te laten starten.
- Herstel van de economie. Het op orde brengen van de overheidsfinancien na de coronacrisis moet in een rustig en verstandig tempo, zonder het economisch herstel onnodig te schaden. Er wordt dus niet direct bezuinigd om begrotingstekorten weg te werken. We stimuleren ondernemerschap en ondersteunen middeninkomens met verstandig financieel beleid gericht op economische groei.
- Versterken van economische groei. Er komt een nationaal groeiakkoord waar werkgevers, werknemers, overheid en kennisinstellingen gezamenlijk een groeiagenda opstellen. Duurzame groei, door verduurzamingsregelingen voor ondernemers zoals de Energie-investeringsaftrek en de Investeringssubsidie Duurzame Energie, uit te breiden.
MKB/familiebedrijf
- Lagere lasten voor het mkb via een middenstandskorting waarmee we de werkgeverslasten specifiek voor kleine bedrijven verlagen en de premie voor het arbeidsongeschiktheidsfonds mede te laten afhangen van de bedrijfsgrootte.
- Vereenvoudigen en verruimen van de werkkostenregeling zodat mkb’ers meer in hun personeel kunnen investeren, bijvoorbeeld via scholing of door het vergoeden of verstrekken van een betere thuiswerkplek.
- Verdere vermindering en vereenvoudiging van regelgeving. Voor veel ondernemers zijn er nog altijd te veel regels en regeldruk. We komen met een meetbaar doel om regelgeving te verminderen. Regelgeving moet zo eenvoudig en concreet mogelijk zijn en mag niet verder gaan dan nodig is. We bieden mensen zoveel mogelijk de kans om zich te verdedigen met tegenbewijsregelingen met objectieve criteria en hardheidsclausules. Ook hanteert de overheid bij alle wetgeving een MKB-toets en vervallen alle extra regels voor het mkb automatisch na een vaste termijn, zodat we bij verlenging steeds opnieuw moeten nadenken of het nog wel nodig is. We versterken de rechtszekerheid en rechtsbescherming van ondernemers.
- Moderniseren van het faillissementsrecht, zodat mkb’ers een betere positie krijgen wanneer toeleveranciers of hun klanten hun rekening niet meer kunnen betalen. We versterken het proces rond de afwikkeling van faillissementen gericht op het belang van schuldeisers en de betrokken ondernemer.
- Behoud van de bedrijfsopvolgingsregeling in de inkomstenbelasting en schenk- en erfbelasting, omdat deze van groot belang is voor de continuiteit van onze (familie)bedrijven. Bestaande knelpunten die toepassing van de regeling onnodig beperken, heffen we op.
- Ondersteunen van startups en scale-ups. We verbeteren hun toegang tot innovatieregelingen zoals de WBSO, en tot de onderzoeken en achterliggende data van publieke kennisinstellingen. Ook maken we het voor startups en scale-ups makkelijker om samen te werken met onderwijs- en kennisinstellingen en het bedrijfsleven en helpen we bij het vinden van talentvolle werknemers waarmee startups kunnen groeien. We streven ernaar om startups en scale-ups hun talentvolle personeel makkelijker op een andere manier uit te betalen, bijvoorbeeld met aandelen of certificaten.
Ondernemen
- Meer financieringsmogelijkheden voor ondernemers. Dit doen we bijvoorbeeld door het opheffen van het verpandingsverbod en het uitbreiden van de garantieregeling voor mkb-kredieten. Ook stellen we meer garanties ter beschikking voor niet-bancaire financiering. Durfkapitaal wordt fiscaal gestimuleerd door een vrijstelling in Box 3. En we werken verder aan de kapitaalmarktunie, zodat ondernemers ook financiering uit andere landen in de EU kunnen halen.
- Schrappen van normen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen bij exportkredietverzekeringen als deze strenger zijn dan wat andere Oeso-landen doen. Ook zetten we ons ervoor in dat andere landen, zoals China, zich binden aan internationale normen voor exportkredietverzekeringen. Zo krijgen Nederlandse ondernemers een eerlijke kans tegenover buitenlandse bedrijven.
- Steun aan ondernemers en families die geraakt worden door veranderende wetgeving. Daarom zetten wij ons bijvoorbeeld in om ondernemers die getroffen worden door de veranderende wetgeving over de verwijdering van asbest te ondersteunen.
- Meer zeggenschap voor ondernemers over hun eigen openingstijden. Daarom trekken we de huidige Winkeltijdenwet in en moderniseren we deze.
- Groei van Schiphol en de Rotterdamse haven zodat Nederland als handelsland verbonden blijft met de wereld. Ook digitale verbindingen hebben onze aandacht, zoals Digital Mainport. We investeren in infrastructuur en verbindingen met onze buurlanden, ook in de grensregio’s en het ontsluiten van regio’s binnen Nederland. Krimpregio’s hebben hierbij onze aandacht.
- Aantrekken van buitenlandse bedrijven en hun hoofdkantoren. Ook voorkomen we dat (grote) bedrijven vertrekken naar het buitenland door het versterken van ons vestigingsklimaat. Daarvoor houden we lasten laag en blijven we investeren in infrastructuur en onderwijs. Ook breiden we het budget en de bevoegdheden van het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) uit.
Download hier het verkiezingsprogramma van de VVD.
Geef een reactie