
Het kabinet is een internetconsultatie gestart over conceptwetgeving waarmee een fiscale constructie bij de verkrijgingen van nieuwe onroerende zaken wordt bestreden. In de huidige wetgeving is het onbedoeld mogelijk om nieuwe onroerende zaken via een aandelentransactie zo over te dragen dat er noch btw, noch overdrachtsbelasting verschuldigd is. Met de wetswijziging wordt vastgelegd dat er in elk geval overdrachtsbelasting wordt geheven.
Verlagen belastingdruk
In de btw is het uitgangspunt dat er btw verschuldigd is (algemeen tarief, momenteel 21%) door de verkoper bij de levering van nieuwe onroerende zaken. De verkrijging van bestaande onroerende zaken door de koper wordt in de regel met overdrachtsbelasting belast (algemeen tarief, momenteel 10,4%). Momenteel is het echter mogelijk om nieuwe onroerende zaken via een aandelentransactie over te dragen (in plaats van via een directe levering van de onroerende zaak) waarbij noch btw, noch ovb verschuldigd is. In de praktijk gebruiken belastingplichtigen deze belastingbesparende structuur om de belastingdruk te verlagen bij de aankoop van nieuwe onroerende zaken.
Deze structuur is interessant voor kopers van nieuwe onroerende zaken zonder recht op aftrek van btw waarvoor die btw een kostenpost vormt, bijvoorbeeld voor verhuurders van woningen, onderwijsinstellingen, pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en zorgaanbieders.
Nieuw wetsvoorstel
De structuur kan worden bestreden door de samenloopvrijstelling in de overdrachtsbelasting zodanig te wijzigen dat de verkrijging van nieuwe onroerende zaken via aandelen niet is vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Dit betekent dat bij verkrijging van een voldoende aandelenbelang in een onroerendezaaksrechtspersoon (minimaal één derde) heffing van overdrachtsbelasting plaatsvindt (10,4%).
Consultatie
Hiervoor is conceptwetgeving opgesteld die nu ter consulatie gaat. Invoering is voorzien per 1 januari 2024, waarbij het wetsvoorstel onderdeel zal zijn van het belastingplanpakket 2024. Wel is het plan afhankelijk en onder voorbehoud van politieke besluitvorming, de uitkomsten van de internetconsultatie en de uitvoeringstoets. De opbrengst van de maatregel is voorlopig geraamd op € 155 miljoen euro.
Geef een antwoord