De nieuwe Europese betalingsrichtlijn PSD2 leidt tot onenigheid tussen banken en fintech-bedrijven, zo meldt het FD. Inzet van de ruzie is de vraag wie nu eigenlijk eigenaar is van de klantdata, wie daar toegang toe mag hebben en hoe de gegeven mogen worden gebruikt. De richtlijn moet volgend jaar zijn ingevoerd in de Nederlandse wetgeving.
Volgens PSD2 krijgen consumenten de mogelijkheid hun bankgegevens aan derden beschikbaar te stellen. Dat geeft technologische bedrijven kansen voor nieuwe betaal- en informatiediensten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van ‘screen scraping’: een techniek die toegang verschaft tot alle rekeninginformatie van de klant, die daarvoor wel toestemming moet geven. Daarbij worden gegevens vanaf een beeldscherm gelezen en ingevoerd in een ander programma.
Minder delen met API
Banken zijn tegen het gebruik van screen scraping. In februari heeft de Europese Bankenautoriteit (EBA) aangekondigd te kiezen voor een open bankenstandaard, waarbij banken derde partijen toegang geven tot klantdata via een speciale API-interface. De fintech-bedrijven zijn daarna een lobby gestart om screen scraping als alternatief mogelijk te maken. Met een API zouden banken namelijk zelf kunnen bepalen welke data zij wel en niet beschikbaar stellen. Het gevaar bestaat dan dat dat banken minder data gaan delen dan klanten willen, aldus de fintechs. Daarmee is het niet meer de klant die bepaalt.
Terugvaloptie
Afas Personal, een van de fintech-bedrijven die voor behoud van screen scraping pleit, geeft in het FD aan dat API’s wel de beste technische oplossing zijn. “Maar als in de praktijk blijkt dat banken te terughoudend zijn of via die API bijvoorbeeld data alleen met vertraging aanbieden, moet er een terugvaloptie zijn. Zorgen over privacy en techniek zijn daarbij altijd op te lossen.” Banken wijzen weer op het gevaar van misbruik van data bij screen scraping. Maar de verantwoordelijk Europees commissaris Vladis Dombrovskis lijkt aan de kant van de fintechs te staan: hij heeft de EBA opgeroepen om experimenten met een open bankenomgeving toe te staan.
Geef een antwoord