Het in een melkveebedrijf opfokken van kalveren tot melkkoe moet worden aangemerkt als het ontwikkelen van een bedrijfsmiddel. Dat spreekt de Hoge Raad uit in een recent arrest waarin wordt afgeweken van het eerdere oordeel van het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch. Het melkveebedrijf heeft als gevolg van de uitspraak recht op teruggaaf van de omzetbelasting met betrekking tot opfokkosten.
Een vennootschap onder firma heeft een melkveebedrijf. Binnen het bedrijf geboren vrouwelijke kalveren fokt de VOF op tot melkkoeien die zij in haar bedrijf gaat houden voor het produceren van melk. Het neemt ongeveer 24 maanden in beslag om een kalf tot melkkoe op te fokken, dat wil zeggen totdat het dier voor het eerst heeft gekalfd. Vanaf dat moment produceert een koe melk.
Landbouwregeling
Gedurende deze 24 maanden maakt de VOF kosten voor de opfok. De VOF maakte tot 1 juli 2013 gebruik van de landbouwregeling. Zij was daarom geen omzetbelasting verschuldigd over tot die datum verrichte leveringen van door de melkkoeien geproduceerde melk. De aan deze leveringen toerekenbare omzetbelasting kon zij niet in aftrek brengen. Op verzoek van de VOF besliste de Inspecteur bij beschikking dat de landbouwregeling niet langer op haar van toepassing is vanaf 1 juli 2013.
Verzoek om teruggaaf
De VOF verzocht over het laatste tijdvak van het jaar 2013 om een teruggaaf van de omzetbelasting met betrekking tot de opfokkosten: in de eerste plaats van de kalveren die zij had op de ingangsdatum en die zij na de ingangsdatum voor het eerst als melkkoe is gaan gebruiken, en in de tweede plaats van de kalveren die zij al voorafgaand aan de ingangsdatum als melkkoe in gebruik had genomen. De Inspecteur wees het verzoek om teruggaaf af.
Geschil
In geschil was vervolgens of de VOF vanwege de beëindiging van de landbouwregeling recht heeft (i) op teruggaaf van de omzetbelasting die is begrepen in de opfokkosten van de kalveren die op de ingangsdatum nog niet als melkkoe in gebruik waren genomen, en (ii) op herziening van de omzetbelasting met betrekking tot de op de ingangsdatum aanwezige, in het eigen bedrijf opgefokte melkkoeien.
Arrest Hoge Raad
Het in een melkveebedrijf opfokken van kalveren tot melkkoe houdt in dat een jong dier zich fysiek ontwikkelt door middel van voeding en verzorging en als gevolg daarvan uitgroeit tot een dier dat een product levert op de voortbrenging waarvan dat bedrijf is gericht. Dat betekent dat dit opfokken moet worden aangemerkt als het binnen de onderneming van dat melkveebedrijf ontwikkelen van een bedrijfsmiddel en dat het dier daarom heeft te gelden als een roerende zaak waarop voor de inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting kan worden afgeschreven, spreekt de Hoge Raad uit. Dit houdt evenzeer in dat het opfokken van kalveren tot melkkoe niet is aan te merken als het in goede staat houden van de kalveren.
Het oordeel van het Hof dat de VOF de ten behoeve van het opfokken betrokken goederen en diensten heeft verbruikt op het tijdstip waarop zij deze heeft betrokken, zodat voor een correctie geen plaats is, geeft daarom blijk van een onjuiste rechtsopvatting, oordeelt de Hoge Raad.
Daaruit volgt ook dat de VOF de goederen en de diensten die zij heeft betrokken voor het opfokken van kalveren die voorafgaand aan de ingangsdatum als melkkoe in gebruik zijn genomen pas is gaan gebruiken op het tijdstip waarop deze dieren melkkoe werden. Op dat tijdstip gold voor de VOF de landbouwregeling nog, zodat zij op dat tijdstip geen aanspraak kon maken op aftrek van de omzetbelasting die haar met betrekking tot de opfokkosten in rekening is gebracht. De omzetbelasting met betrekking tot de opfokkosten vormt echter, na het tijdstip waarop de VOF de koeien als melkkoe is gaan gebruiken, omzetbelasting met betrekking tot roerende zaken – de melkkoeien – waarop voor de inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting kan worden afgeschreven.
De aftrek van deze omzetbelasting moet daarom worden herzien, spreekt de Hoge Raad uit. Dat betekent dat de VOF recht heeft op teruggaaf van de omzetbelasting met betrekking tot de opfokkosten van de melkkoeien die op de ingangsdatum al in het bedrijf in gebruik waren.
Geef een reactie