Kandidaat-voorzitter Marco Moling maakt zich zorgen over de koers van de NBA. De Novak-voorzitter en mede-eigenaar van Accountax Accountants & Bedrijfsadviseurs stelde zich dinsdag kandidaat nadat het bestuur van de NBA eerder Marco van der Vegte van Deloitte naar voren schoof.
Moling spreekt in een toelichting op zijn kandidatuur de verwachting uit als RA en AA een verbindende rol te kunnen vervullen richting alle leden. “Het kompas is op hol geslagen”, spreekt Moling uit over de NBA. “Daarom is het tijd voor een nieuwe aanpak. Ik stap in de ring als kandidaat-voorzitter. Het roer moet om en daar wil ik mijn bijdrage aan leveren.”
Hervormingen
De Novak-kandidaat refereert aan de kritiek op de sector tijdens de afgelopen jaren en vindt dat hervormingen tot nu toe veel te traag verlopen. “Onze stakeholders sporen ons nu aan om door te zetten en vaart te maken. De NBA blijft bezweren dat het allemaal goed komt en verandering nu eenmaal tijd nodig heeft, maar het geduld bij de buitenwereld is op. Daarom moeten we echt snel ons eigen huis op orde krijgen. Anders wordt er vóór ons ingegrepen en zijn we de regie kwijt.”
Oplossing
De oplossing voor het gebrek aan vertrouwen is wat Moling betreft duidelijk: “We moeten wel doen wat we beloven. Niet met vage rapporten en eindeloze beleidsnotities maar met een heldere boodschap wat wij te bieden hebben, de kwaliteitseisen die wij aan ons eigen werk stellen en duidelijkheid waar onze toegevoegde waarde zit. We moeten weer relevant zijn. Dat verhaal hebben we gewoon niet op orde.”
Accountancy-establishment
Moling zou als voorzitter willen werken aan meer diversiteit binnen de NBA. “Bij de fusie van NIVRA en NOvAA waren de minister en de Tweede Kamer het volledig eens dat de pluriformiteit van beide beroepsorganisaties behouden moest blijven. Daar is niets van terecht gekomen”, stelt Moling. “Ook nu weer schuift het bestuur een kandidaat-voorzitter naar voren van een van de grote kantoren. Daarmee blijft het beeld bevestigd dat de beroepsorganisatie stevig in de teugels wordt gehouden door het accountancy-establishment. De status quo blijft zo in stand.”
Stephan zegt
Ik zou het van harte toejuichen als Marco het zou worden. Ik kon het niet treffender omschrijven dan hijzelf in de laatste alinea: ‘Ook nu weer schuift het bestuur een kandidaat-voorzitter naar voren van een van de grote kantoren. Daarmee blijft het beeld bevestigd dat de beroepsorganisatie stevig in de teugels wordt gehouden door het accountancy-establishment. De status quo blijft zo in stand.’
Dhr. Jongsma gaf aan dat hij ook voor de MKB tak van ons vak zou gaan staan… Inmiddels kunnen we rustig concluderen dat daar niets van terecht is gekomen en dat ons vak in de tussentijd alleen nog maar meer schade heeft opgelopen. Ik heb het idee dat Marco een kundig persoon is die daadwerkelijk de belangen van alle partijen binnen de NBA zal kunnen behartigen, maar vraag me tegelijk ook af of 1 bekwaam persoon in het bestuur (hoewel wel op een erg belangrijke positie natuurlijk) wel voldoende zal zijn om de nodige verandering binnen de organisatie vorm te geven. Laten we het hopen.
Piet T zegt
Twee citaten uit de toelichting van Moling: “Het kompas is op hol geslagen” en “Het roer moet om”. Iemand enig idee waar we dan uitkomen?
Marcel Maassen zegt
Ik zal onder volledige naam een reactie geven, dat is voor de lezer wel zo eerlijk (ik snap jullie accountants niet, voornaam, anoniem, sta toch eens voor je mening!!).
Marco is als voorzitter een mooi uithangbord voor de vereniging Novak, een emotionele en betrokken accountant. Voor de functie als voorzitter van de NBA komt hij echter een hoop tekort op bestuurlijk capaciteiten en kundigheid. Helaas heeft niemand hem de spiegel voorgehouden.
NOAM Consult / P.J.M. van Dam AA zegt
Sorry Marcel , maar dit is toch wel even te kort door de bocht.
Als ik je commentaar lees vind ik de laatste passage niet passend.
Ik citeer : Voor de functie als voorzitter van de NBA komt hij echter een hoop tekort op bestuurlijk capaciteiten en kundigheid. .”
Geen argumentatie , niet onderbouwd….. wat moeten wij hiermee.
Marco Moling is al vele jaren voorzitter van de NOVAK.
Je doet je collega’s te kort te veronderstellen dat iemand zonder bestuurlijke capaciteiten door hen niet naar huis is gestuurd.
Ook al heb Jij kennelijk van Marco geen hoge dunk, maar – op deze manier – kan je ons toch niet overtuigen van je gelijk.
Lees het artikel van ???, “GEZOCHT voorzitter NBA m/v ” waar twee interessante karakter analyses zijn weergegeven van de beide Marco’s.
Bekijk die en vertel ons dan gemotiveerd de pro en contra’s.
Waarbij je uiteraard ook je eigen opvattingen mag vertellen.
Veel leesplezier.
Nopam consult / P.J.M. van Dam AA zegt
Ter aanvulling van mijn eerdere reactie en gelezen hebbende het artikel ” GEZOCHT VOORZITTER NBA m/v ” kom ik m.b.t. de beide Heren MARCO tot de niet professionele karakteranalyseconclusies :
1. Beide Heren ontbreekt het aan invoelings- vermogen en capaciteit om support te verlenen.
Toch wel belangrijke karaktereigenschappen die je nodig hebt bij het leiding geven aan medewerkers.
2. In volgorde van een sterke karaktereigenschap concludeer ik uit de analyse :
– MARCO Moling: Directe aanpak van zaken, Dynamisch (nodig voor stuwing van voortgang begeleiden) , minder vriendelijk optreden en minder kritische kijk en beoordeling.
Al met al een ondernemend persoon, die wil vooruit kijken en gaan; en daar, samen met goede medewerkers, capaciteit voor heeft.
– MARCO v.d. Vegte : Sterk analytisch vermogen (complexe problemen ontwarren), goede kritische beoordeling van zaken, daardoor minder Direct, en duidelijk minder dynamisch.
Al met al een goede beheerder van het goed van de accountant.
===
Misschien een goede start om tot een juiste keuze te komen , die aansluit op Uw eigen visie.