Dat blijkt uit de door RA Charles Rabe (partner bij Horlings Nexia) opgestelde goedkeurende controleverklaring bij de jaarrekening 2018, die deze week is opgemaakt en online gezet.Het oordeel van Horlings Nexia lijkt opmerkelijk, aangezien de onderwijsinspectie onlangs een vernietigend rapport uitbracht waarin met betrekking tot de financiële rechtmatigheid en doelmatigheid van de bestedingen werd gesproken over wanbeheer.
Daarnaast vindt de inspectie ook dat het bestuur de school en de leerlingen schade toe brengt door onder meer op te trekken met mensen die volgens de AIVD in extremistische kringen verkeren. Het kabinet wil het schoolbestuur naar aanleiding van het rapport dwingen om het veld te ruimen. De inspectie schreef over de financiële situatie: ‘De onderwijsinspectie beoordeelt daarnaast de financiële rechtmatigheid en continuïteit, als onvoldoende. De inspectie is van oordeel dat de bevindingen over de financiële rechtmatigheid en doelmatigheid van de bestedingen in gezamenlijkheid te kwalificeren zijn als wanbeheer, zoals bedoeld in de wet, mede vanwege geconstateerde belangenverstrengeling (in strijd met de Code Goed Onderwijsbestuur VO).’
Onzekerheid van materieel belang
Horlings Nexia stelt kennis te hebben genomen van het rapport van de inspectie, maar desondanks geen materiële onrechtmatigheden te hebben vastgesteld over 2018. Wel constateert Horlings Nexia dat er ‘diverse aangelegenheden zijn die duiden op het bestaan van een onzekerheid van materieel belang op grond waarvan gerede twijfel zou kunnen bestaan over de continuïteitsveronderstelling van de stichting. De stichting beschikt over een negatief vermogen en werkkapitaal ultimo 2018. Wij vestigen verder de aandacht op het onderdeel ‘continuïteitsparagraaf’ opgenomen in het bestuursverslag, waarin uiteengezet is dat de Inspectie van het Onderwijs de financiële continuïteit onvoldoende acht en dat de Inspectie verder oordeelt dat diverse uitgaven onrechtmatig zijn. De Inspectie kan uitgaven die onrechtmatig zijn terugvorderen. Wij hebben kennis genomen van het rapport van de inspectie en hebben geen materiële onrechtmatigheden vastgesteld over 2018. […] Uit de in de continuïteitsparagraaf opgenomen meerjarenbegroting blijkt dat de stichting in staat wordt geacht in continuïteit te opereren, mede gezien de vraag naar Islamitisch onderwijs. Wij kunnen niet inschatten welke mogelijke gevolgen de publieke en politieke aandacht heeft op voor de financiële positie en continuïteit van de instelling.’
Rechtszaak
Tijdens de rechtszaak die het Haga Lyceum in juni voerde om publicatie van het inspectierapport te voorkomen, stelde de school al dat de registeraccountant de bevindingen van de inspectie bestrijdt. ‘En deze accountant, die de jaarverslagen van meer honderd scholen controleert, zal echt zijn reputatie niet te grabbel gooien voor één school’, zei de advocaat van het Haga Lyceum toen in de rechtszaal. De landsadvocaat stelde namens de inspectie dat ook een registeraccountant ernaast kan zitten.
Overtreding WNT
In het rapport van de onderwijsinspectie werd ook geconstateerd dat directeur-bestuurder Soner Atasoy meer verdient dan is toegestaan volgens de Wet Normering Topinkomens (WNT). In het jaarverslag wordt dat bevestigd. Doordat hij veel overuren declareerde kwam Atasoy in 2018 ruim 14 duizend euro boven de norm uit. Die fout is echter al in 2018 aan het licht gekomen, waarna begin 2019 een betalingsregeling is getroffen. In juni besloot Atasoy het nog uitstaande bedrag in zijn geheel terug te betalen. Daarmee is wat Horlings Nexia betreft de kous af. Ook andere schooluitgaven waar de inspectie over viel beoordeelt Rabe als niet onrechtmatig.
Bron: Volkskrant/ANP/AV
Geef een reactie