Binnenkort gaat weer een subsidieronde van start voor de SDE+-regeling. Daarmee kunnen subsidies worden aangevraagd voor investeringen in technieken voor hernieuwbare energie. Het is de laatste openstelling onder de SDE+-naam. Volgend jaar komt er een nieuwe regeling. ‘We houden er rekening mee dat zonnepanelen niet terugkeren in de nieuwe opzet’, aldus Alfa Accountants & Adviseurs.
Volgend jaar treedt de nieuwe subsidieregeling SDE++ in werking. Die kent een bredere opzet, maar ‘het zou ook weleens kunnen betekenen dat de opwekking van elektra niet langer meer subsidiabel is’, waarschuwt Alfa, dat er dus al vanuit gaat dat de subsidie op zonnepanelen haar langste tijd heeft gehad. Plannen indienen kan dit najaar in drie fasen, te beginnen op 29 oktober.
Veel projecten aangemeld
Met de SDE+-regeling kent zes categorieën: biomassa, geothermie, water, wind, windenergie op zee en zon. Wind is een aparte categorie, met bijbehorend budget. ‘De regeling is vrij populair in ondernemersland. Ook bij Alfa-klanten: in de eerste ronde van 2019 zijn opvallend veel projecten aangemeld’, aldus het kantoor. De 23 projecten zijn bijna allemaal toegekend.
Lager maximum zonne-energie
Er is opnieuw een subsidiepot van € 5 miljard beschikbaar. Er zijn wel veranderingen: de maximale basisbedragen voor alle categorieën zonnepanelen zijn verlaagd omdat de kostprijs van zonnepanelen aan het dalen is. ‘Reken op dalingen tussen 2 en 5 procent. Misschien is het wel de laatste mogelijkheid om nog wat overheidsgeld terug te zien bij een investering in zonnepanelen. Hoewel de regeling voor 2020 nog bekend moet worden gemaakt, zou het heel goed kunnen zijn dat subsidie daarop verleden tijd is.’ De aanvraagprocedure voor zonnepanelen op een dak dat (nog) geen eigendom is, is sterk vereenvoudigd doordat er nu een uniform toestemmingsformulier is.
Verklaring capaciteit
Om het elektriciteitsnet niet meer dan nodig te belasten, wil de overheid niet langer meer subsidies geven als projecten door een gebrek aan transportcapaciteit niet tijdig kunnen worden gerealiseerd. Subsidie krijgen kan nog wel, maar dan moet de netbeheerder zwart op wit verklaren dat er capaciteit voorhanden is.
Alfa verwacht dat volgend jaar het budget voor de nieuwe SDE++-regeling, met accent op CO2-reductie, lager is. ‘Ook zijn er plannen om de tweetal openstellingen per jaar te vervangen door één ronde, in de zomerperiode.’
Bron: Alfa
Ook interessant voor u! Cursus Subsidies en BTW op 11 september 2019 met Drs. Joep Swinkels.
Geef een reactie