Compensatiemaatregelen en overige COVID-gerelateerde bijdragen hebben de controle van de jaarrekening van zorginstellingen er niet eenvoudiger op gemaakt. Toch is een ruime meerderheid van de zorgfinancials tevreden over de accountant die de controle heeft uitgevoerd over de jaarrekening.
Dit blijkt uit de resultaten van de Financiële Zorgthermometer die is uitgestuurd naar circa 800 financials in de zorg. De omzetverantwoording en corona compensatie blijven wel belangrijke struikelblokken bij de jaarrekeningcontrole. Net als een jaar geleden is de coronacompensatie een onzekere factor tijdens het jaarrekeningtraject. Een derde van de financials in de zorg noemt de verantwoording van de continuïteitsbijdrage een belangrijk onderwerp van discussie in de jaarrekening, gevolgd door voorzieningen (25%) en omzetverantwoording van de Zvw, Wlz, Wmo en Jeugdwet (21%). Ondanks de mogelijke struikelblokken verwacht 94% van de respondenten dat de jaarrekening vóór 1 juni 2022 wordt goedgekeurd door de Raad van Toezicht
Administratieve lasten nemen toe
Zorgfinancials zien al jaren de administratieve lasten in de zorg toenemen, terwijl er vanuit de sector juist een roep is voor lastenverlichting. Deze trend vertaalt zich ook in de eisen die gesteld worden aan de jaarverantwoording. Ten opzichte van vorig jaarrekeningtraject geeft bijna een derde van de respondenten aan dat de eisen die gesteld worden aan de jaarverantwoording zijn gestegen, terwijl slechts 3% van de respondent een afname van de gestelde eisen ziet. Aangezien een groot deel van de discussiepunten in de jaarverantwoording gerelateerd zijn aan tijdelijke Covid-19 maatregelen, is het echter mogelijk dat de toename in eisen ook van tijdelijke aard is.
Tevreden met accountant
Zorgfinancials zijn overwegend positief over het controletraject van voorgaand jaar. Bijna 75% van de financials in de zorg geeft aan tevreden te zijn met de accountant die vorig jaar de controle op de jaarrekening 2020 heeft uitgevoerd, terwijl dit een jaar was waar veel onzekerheden speelden. Ruim een derde is zelfs zeer tevreden met de account. De gehandicaptenzorg heeft relatief het grootst aantal aanbieders dat tevreden is met de accountant (91%). Een op de tien zorgfinancials is ontevreden tot zeer ontevreden met de accountants.
Verscherpte regelgeving
Accountants stellen mogelijk meer eisen, omdat bepaalde regelgeving is aangescherpt. Het grootste deel van de respondenten (gemiddeld 60 procent) verwacht dan ook dat de accountant dit jaar dezelfde eisen stelt aan de jaarverslaggeving als deze vorig jaar heeft gedaan. Ze houden nog wel een slag om de arm. Aangezien een groot deel van de discussiepunten in de jaarverantwoording gerelateerd zijn aan tijdelijke coronamaatregelen, zou het kunnen dat de toename in eisen ook van tijdelijke aard is.
Minder vertrouwen
De Zorgthermometer peilt ook het vertrouwen in een toekomstig financieel resultaat. Dat vertrouwen is opnieuw gedaald. ‘De vertrouwensindex is afgedaald naar 35 punten, een daling van 6 ten opzichte van het niveau van een half jaar geleden’, schrijven de analisten van Finance Ideas. Bij een vertrouwensindex boven de 50 verwacht het merendeel van de respondenten een positieve financiële ontwikkeling. ‘Het huidige niveau is niet zo laag als bij het begin van de coronapandemie, toen de vertrouwensindex op 19 punten stond. In alle deelsectoren is een vergelijkbaar beeld zichtbaar.’
Download hier de uitgebreide resultaten van de Financiële Zorgthermometer.
Geef een reactie