Het STAP-loket ging dinsdagochtend 1 november om 10.00 uur voor de vijfde keer dit jaar open. Net als bij de vorige aanvraagperiodes was de interesse vanaf de start erg groot, meldt uitvoerder UWV. Ruim 50.000 mensen dienden een aanvraag in waardoor rond 14.30 uur geen budget voor deze periode meer beschikbaar was.
Bij de start om 10 uur stonden ook deze periode weer vele tienduizenden mensen klaar om een aanvraag te starten. Binnen enkele minuten waren de eerste aanvragen al ingediend. In ruim vier uur tijd hebben 50.000 mensen een budget aangevraagd. Net na 14.30 uur was er geen budget meer beschikbaar terwijl er nog wel mensen in de rij stonden. ‘We begrijpen dat mensen die geen aanvraag konden indienen teleurgesteld zijn’, reageert UWV. ‘Daar tegenover staat dat ruim 200.000 mensen dit jaar een aanvraag hebben kunnen indienen.’
Extra budget
Doordat er extra budget beschikbaar was gesteld door het ministerie van SZW kwam het totale beschikbare budget voor deze aanvraagperiode op 48,5 miljoen euro. Er kon gekozen worden uit ruim 100.000 opleidingen bij 1326 verschillende publieke en private opleiders. In de vorige periode waren dit nog 1185 verschillende opleiders. Inmiddels is een deel van de aanvragen al verleend. Het grootste gedeelte van de aanvragers krijgt binnen enkele dagen bericht.
Controle
Samen met de Toetsingskamer van het ministerie van SZW wordt deze ronde door UWV weer extra gecontroleerd of opleidingen en opleiders aan de voorwaarden van de regeling voldoen. Daarbij wordt ook gekeken naar opleidingen en opleiders waar signalen over zijn. Er lopen nog 240 onderzoeken naar opleiders waarbij gekeken wordt naar 7400 opleidingen, meldt UWV. Sinds de start in maart zijn er al ruim 2700 opleidingen uit het register geschrapt.
Bron: UWV
Johanna Bandstra zegt
Het stap budget per 1/1//22 is alweer binnen een dag , zelfs binnen vijf uur op. Schandalig. In de vorige jaren kon je de studie kosten in de aangifte Ib in aftrek brengen, Dus gegarandeerd belasting teruggave. Nu is het Russisch roulette. Dit is echt fout in het systeem. Wie gaat hier iet aan doen. De politiek? Graag reacties