
Arrest Hoge Raad
De Hoge Raad oordeelde op 15 november 2024 dat het toepassen van de arbeidskorting in strijd is met het discriminatieverbod in mensenrechtenverdragen, aangezien mensen die hun uitkering direct van het UWV krijgen hier niet voor in aanmerking komen. De aanpassing heeft financiële gevolgen voor ongeveer 11.000 mensen met een uitkering, waarvan het overgrote deel (gedeeltelijk) arbeidsongeschiktheidsuitkeringen zijn.
De grootste groep uitkeringsgerechtigden die naast hun uitkering ook (gedeeltelijk) werkt ontvangt geen arbeidskorting over hun uitkering van het UWV, omdat een uitkeringsgerechtigde daar wettelijk geen recht op heeft. Als dezelfde uitkering echter door de werkgever wordt betaald, krijgt een uitkeringsgerechtigde op dit moment nog wel arbeidskorting. Dit is het geval voor ongeveer 11.000 werkenden met een uitkering. De Hoge Raad stelt dat dit leidt tot een ongelijke behandeling van uitkeringsgerechtigden.
Kabinetsbesluit
Om deze reden heeft het kabinet besloten dat een werkgever net zoals het UWV geen arbeidskorting meer mag toepassen op uitkeringen. In hun Kamerbrief benadrukken minister Van Hijum en staatssecretaris Van Oostenbruggen dat het voor veel mensen om een ingrijpende aanpassing gaat. De aanpassing gaat daarom in vanaf 2027, tot die tijd gaan de ministeries in gesprek met mensen die naast hun uitkering werken, om hen zo goed mogelijk te informeren over de gevolgen van de aangepaste regeling. Ook willen minister Van Hijum en staatssecretaris Van Oostenbruggen graag met de Tweede Kamer in gesprek over de arbeidskorting en de groeiende ongelijkheid tussen werkenden en uitkeringsgerechtigden.Bovenkant formulier
Kabinetsreactie uitspraak Hoge Raad over reikwijdte arbeidskorting
Volgens mij had het kabinet wel degelijk een andere keuze kunnen maken. Dit is een (verkapte) bezuinigingsmaatregel. Ik verwijs u naar de onderstaande tekst.
In de uitspraak van de Hoge Raad wordt aangegeven dat het gelijkheidsbeginsel is geschonden. De ongelijke behandeling van WGA-uitkeringen voor de arbeidskorting vindt, aldus de Hoge Raad, haar oorzaak in de toepassing van wettelijke bepalingen en vloeit niet voort uit begunstigend beleid. De Hoge Raad doet de zaak zelf af door alsnog te beoordelen of de ongelijke behandeling een inbreuk maakt op verdragsrecht. Er is sprake van een ongelijke behandeling van gelijke gevallen. Het doel van de regeling van de arbeidskorting is vooral gericht op het aantrekkelijker maken van het verrichten van betaald werk. Daarvan uitgaande, bestaat er volgens de Hoge Raad geen relevant objectief verschil tussen de situatie waarin een WGA-uitkering direct van het UWV wordt ontvangen en de situatie waarin een WGA-uitkering via de werkgever wordt ontvangen. In beide gevallen is een WGA-uitkering naar haar aard geen loon uit tegenwoordige arbeid en daarom zou zij in geen van beide gevallen in de berekeningsgrondslag van de arbeidskorting behoren te worden betrokken. De ongelijke behandeling van deze gelijke gevallen is, ook met inachtneming van de ruime beoordelingsvrijheid van de wetgever, niet gerechtvaardigd. De Hoge Raad komt daarom tot de slotsom dat dit verschil in behandeling in strijd is met het discriminatieverbod van de mensenrechtenverdragen.
Gelijke behandeling kan op verschillende manieren worden bereikt. Dat zou in de eerste plaats kunnen gebeuren door, zoals het Hof heeft gedaan, de WGA-uitkering van belanghebbende in de berekeningsgrondslag van de arbeidskorting te betrekken en dus de gunstigere behandeling voor bepaalde belastingplichtigen met een WGA-uitkering uit te breiden. Discriminatie kan echter ook worden vermeden door een WGA-uitkering niet langer mee te tellen voor de berekening van de arbeidskorting, ook niet in de situatie waarin die uitkering via de werkgever wordt ontvangen. Dat zou beter aansluiten bij het doel van de wettelijke regeling van de arbeidskorting. De Hoge Raad is van oordeel dat het maken van een keuze tussen die mogelijkheden de rechtsvormende taak van de rechter te buiten gaat. De Hoge Raad is daarom van oordeel dat het vooralsnog op de weg van de wetgever ligt om in het geconstateerde rechtstekort te voorzien.
Een wia uitkering is 30%van je huidige salaris
Dan kom je in een belasting tarief groen op je uit kering en daar gaat dan ook bijna 30%nog van af
Dan heb je 42jaar de pleuris gewerkt en net of je erom vraagt om ziek te worden
Zo is het inderdaad! Het verschil tussen werken en ziek zijn is groot, niet alleen mentaal en lichaamlijk. De financiële klap die je krijgt, hakt er behoorlijk in. Ben zelf 80-100% afgekeurd, ben blij dat er een vangnet is in Nederland, maar toch voelt het zuur na jarenlang hard werken. 30% minder inkomen + de arbeidskorting is al snel een verschil van € 1200,- per maand. De toeslagen vangen het helaas ook niet op, want die worden berekend over het bruto inkomen. Al met al, werken loont!
Zo jammer weer! Ik kwam er vorig jaar bij toeval achter dat als ik mijn WIA uitkering via mijn werkgever uit zou laten betalen de arbeidskorting van toepassing zou zijn. Ik was dan ook superblij dat dit mij €300 netto per maand opbracht. Eindelijk weer een potje om te sparen. Helaas komt er dus weer een streep door de rekening. Als medewerker HRM houden wij goed werkgeverschap hoog in het vaandel. Bij regelingen kiezen wij altijd degene die positief uitpakt voor de werknemers. Goed ‘burgerschap’ is bij de overheid steeds verder te zoeken.
Ik vind geen arbeidskorting toepassen op arbeidsongeschiktheids uitkering discriminerend. Ik heb na 47 jaar werken twee en een half jaar een iva uitkering ontvangen omdat ik twee zware hartinfarcten heb gekregen . Ik heb er dus niet voor gekozen om niet meer te werken,maar is mij helaas overkomen. 25 procent minder inkomen is al erg genoeg en geen arbeidskorting toepassen maakt het dus nog erger en dat terwijl je er dus niets aan kunt doen. Ik ben blij dat ik nu aow heb en van deze uitkering af ben.
25+ jaar gewerkt en een herseninfarct gehad. 100% afgekeurd. Dus altijd gewerkt en een iva uitkering ómdat ik uit een werksituatie kom. En wat gebeurd er: geen arbeidskorting meer. Terwijl mijn uitkering voort komt uit werk. Als dit niet zo was zat ik in de bijstand. Enfin, dit is pure discriminatie. Ik zit nu met een hoog bruto loon (geen toeslagen) en een heel laag netto loon. Bovendien géén pensioen opbouw via mijn oude werkgever (uitzendbureau). De regering weet hier wel van, maar weten dat het een kleine kwetsbare groep is, die zich toch niet kunnen weren. Ongekend wreed dit. Tip: blijf gezond!!
@W.j Diemeer
2x een hartinfarct gekregen. Toch fijn hé die “vaccinaties”
Wij hadden jullie gewaarschuwd maar tja wij werden uitgelachen en nog steeds 6 jaar verder!
Beste allemaal,
Ik volg al een tijdje dit verhaal over arbeidskorting, nu ligt er een uitspraak, maar nu komt de vraag worden menen met een uitkering gecompenseerd? Als we het over discriminatie hebben . Dat staat zwart wit op papier nu
En als dit nog door mag gaan tot 2027. Kunnen de 800000 overige uitkeringings gerechtigde aanspraak maken op compensatie ik weet niet of de overheid dit zo leuk gaat vinden .kost meer dan dat het oplevert.
Ook de vraag om het uitkeringsstelsel op de schop te doen lijkt mij geen goede zaak
Hopelijk weet deze site ons te helpen om stappen te ondernemen