De AFM vraagt de accountantsorganisaties die wettelijke controles verrichten om aandacht voor het risico betrokken te raken bij corruptiepraktijken bij de uitoefening van (controle)werkzaamheden.
In een persoonlijke brief aan de circa 360 Nederlandse accountantsorganisaties met een vergunning van de AFM vraagt de toezichthouder alle accountantsorganisaties de inzet en alertheid te continueren op het verbeteren van maatregelen die zijn gericht op de beheersing van corruptierisico’s. In de afgelopen periode zijn er een aantal corruptieaffaires geweest waarbij Nederlandse ondernemingen betrokken waren. Affaires die ook accountantsorganisaties raken. ‘Bij het uitoefenen van een controle of werkzaamheden kunnen accountantsorganisaties te maken krijgen met geldstromen of transacties die duiden op fraude en corruptie. Het is belangrijk dat deze signalen tijdig worden herkend. Bij een onjuiste opvolging van signalen van fraude en corruptie loopt een accountantsorganisatie het risico betrokken te raken bij corruptie van haar klanten op een manier die afbreuk doet aan het vertrouwen in de organisatie en de sector als geheel.’
Wet vereist een goede beheersing van corruptierisico’s
De primaire verantwoordelijkheid om corruptie te voorkomen ligt bij de klanten van accountantsorganisaties. De controlerend accountant dient signalen die duiden op corruptie te onderkennen en daaraan een juiste opvolging te geven. Het is een wettelijke verplichting op grond van de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta) dat er sprake moet zijn van een integere en beheerste bedrijfsvoering. Dit betekent onder meer dat de accountant verplicht is risico’s in kaart te brengen en op basis daarvan gepaste procedures en maatregelen moet treffen om betrokkenheid bij corruptie bij en/of door controleklanten te voorkomen. Ook is laagdrempelige vaktechnische consultatie daardoor van belang, alsmede een voldoende open en integere cultuur. Zo schrijft de AFM in haar brief.
Naast het vragen van aandacht voor corruptierisico’s heeft de AFM in de bijlage van de brief een nadere toelichting opgenomen op de beheersing van corruptierisico’s.
Geef een reactie