De AFM heeft van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) inzicht moeten geven in haar interne boetebeleid, zo bericht het FD. Het is voor het eerst dat de toezichthouder die informatie deelt: tot nu toe was niet openbaar hoe de AFM precies de omvang van een (bestuurlijke) boete bepaalde.
Het CBb heeft de uitspraak volgens het dagblad gedaan in een rechtszaak die afgelopen week is behandeld. De AFM moet de tegenpartij inzage geven in het boetebeleid. Bij de zaak is advocaat Guido Roth betrokken. Hij is voorzitter van de Stichting Waakzaamheid financieel toezicht (Wft) en wil met de openbaarmaking van het boetebeleid controle van en kritiek op het beleid mogelijk maken. Beboete organisaties en personen kunnen zo zelf toetsen of het beleid in hun situatie goed is toegepast, is zijn gedachtegang.
Zelfkritiek
Volgens advocaat Andries Doets moet de AFM steeds kritischer worden voor zichzelf omdat de boetes steeds hoger worden en de macht van de toezichthouder steeds groter. De Raad van State zou in 2015 al hebben opgeroepen tot betere rechtsbescherming van burgers bij bestuurlijke boetes. Volgens een AFM-woordvoerder is het boetebeleid niet geheim. “Het is gewoon intern beleid. Maar er staat niet zoveel in de weg om die stukken te publiceren, dus dat zullen wij binnenkort zelf ook doen op onze website.”
Maximale boetes omhoog
Bij de Tweede Kamer ligt nog een wetsvoorstel dat regelt dat de AFM en DNB een omzetgerelateerd boetemaximum kunnen opleggen. Nu geldt per categorie een maximumbedrag. Met het voorstel wordt het mogelijk hogere boetes uit te delen op basis van de omvang van het bedrijf. Daardoor kunnen grote ondernemingen bij zware overtredingen tot 15% van de netto-omzet als boete aan de broek krijgen. Ook krijgen de toezichthouders de bevoegdheid om hogere basisbedragen en maxima vast te stellen als dat volgens Europese regels nodig is.
Geef een reactie