De twee hoofdverdachten in de omvangrijke beleggingsfraudezaak rond Centurion Vastgoed B.V. zijn door het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden veroordeeld tot gevangenisstraffen van 6 en 5 jaar. Gedupeerde beleggers eisten in dezelfde zaak eerder dit jaar nog een schadevergoeding van 27 miljoen euro van het Gelderse accountantskantoor VWGNijhof, dat inmiddels niet meer als zodanig bestaat.
Directeur Patrick de R. (35) uit Amersfoort en mede-directeur Charles van E. (44) uit Velp lichtten via het voormalige Arnhemse vastgoedfonds Centurion meer dan 600 beleggers op voor meer dan in totaal 26 miljoen euro met zogenaamde vastgoedprojecten in Costa Rica, spreekt het Hof nu uit. De twee zijn veroordeeld voor oplichting, bedrieglijke bankbreuk en valsheid in geschrifte. Daarnaast zijn ze – samen met anderen – schuldig aan gewoontewitwassen, oordeelt het Hof. Een derde leidinggevende van het bedrijf werd al eerder door het hof veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaren. De vorderingen van de benadeelde partijen zijn door het Hof deels toegewezen.
De twee mannen gaven leiding aan Centurion Vastgoed B.V., een op het eerste gezicht professioneel opererend bedrijf. Van E. en De R. zouden onder meer gaan beleggen in vakantiehuizen in Costa Rica, maar staken het grootste gedeelte van het door de beleggers ingelegde geld in eigen zak. De rechtbank in Almelo veroordeelde op 20 juli 2016 de man uit Amersfoort al tot vier jaar gevangenisstraf. De andere verdachte werd veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Ook werd het vonnis gepubliceerd, waarbij de namen van verdachten openbaar zijn gemaakt. Dit om mensen te waarschuwen voor de uitgeoefende praktijken.
Accountant VWGNijhof
Twee accountants van van accountantskantoor VWGNijhof kregen in 2017 een doorhaling en een waarschuwing opgelegd omdat ze bij (potentiële) beleggers in projecten van Centurion het vertrouwen hadden gewekt dat het vastgoedbedrijf een degelijke, betrouwbare partij was. Gedupeerde beleggers eisten eerder dit jaar bij de rechter een schadevergoeding van 27 miljoen euro van het inmiddels niet meer als zodanig bestaande Gelderse accountantskantoor. VWGNijhof trad zes jaar op als accountant, adviseur en fiscalist bij de onderneming en detacheerde er op verschillende momenten werknemers.
Geraffineerd misbruik
Zowel verdachten als het OM gingen in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Almelo. De nu opgelegde celstraffen komen overeen met de eis van justitie.
‘Verdachte heeft op geraffineerde wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen van nietsvermoedende particulieren’, spreekt het Hof over de tot zes jaar celstraf veroordeelde Van E. uit. ‘Er is een nauwe en bewuste samenwerking geweest tussen verschillende natuurlijke personen en rechtspersonen en die samenwerking was erop gericht om de gelden die derden in Centurion Vastgoed B.V. hadden ingelegd, tegen de afspraken in, voor andere doeleinden aan te wenden. Op deze wijze werden van 20 oktober 2011 tot en met 31 juli 2014 ruim 650 beleggers tot een totaalbedrag van € 26.093.555,– opgelicht en werd een bedrag van plusminus € 16.500.000,– anders aangewend dan aan die beleggers was voorgespiegeld. Voorts werden grote geldbedragen aan het vermogen van Centurion Vastgoed B.V. in het zicht van het faillissement onttrokken.’
Ernstige inbreuk op de rechtsorde
Die praktijken vormen een ernstige inbreuk op de rechtsorde, constateert het Hof. ‘Verdachte heeft zich enkel laten leiden door zijn eigen verlangen naar financieel gewin en zich niets gelegen laten liggen aan de grote financiële en emotionele gevolgen voor de slachtoffers, die hun beleggingen in rook hebben zien opgaan. Voorts heeft de handelwijze van verdachte ertoe geleid dat er een smet is geworpen op de legale vastgoed-/beleggingswereld. De integriteit van de financiële wereld is hierdoor aangetast.’
‘Wast zijn handen in onschuld’
[…] ‘Ten nadele van verdachte houdt het hof rekening met het feit dat verdachte ter terechtzitting van 15 en 17 mei 2019 geen enkel inzicht heeft getoond in het kwalijke van zijn handelen en slechts gebruik heeft gemaakt van zijn zwijgrecht. Verdachte wast zijn handen in onschuld en stelt dat de beleggers zich beter hadden moeten informeren. Het hof rekent dit verdachte zwaar aan. Ter terechtzitting is gebleken dat verdachte zich gedurende de schorsing van de voorlopige hechtenis in deze zaak werkzaamheden in de financiële sector heeft verricht. Mede gelet hierop acht het hof het opleggen van een verbod tot het uitoefenen tot uitoefening van het beroep van bestuurder of feitelijk bestuurder van enige rechtspersoon passend. Ook gelast het hof na het onherroepelijk worden van dit arrest de opbaarmaking daarvan op rechtspraak.nl.’
Geef een reactie