De eerste jaarresultaten van het Europese subsidieprogramma Horizon 2020 zijn bekend. Van de bijna 26.000 ingediende innovatieprojecten krijgt slechts 14,5% ook daadwerkelijk subsidie. De slaagkans in Horizon 2020 is daarmee aanmerkelijk lager dan in de voorganger FP7 (periode 2007 – 2013) toen nog bijna 19% van de projecten financiële steun ontving. Dit stelt PNO Consultant Roy Pennings in een reactie.
In totaal was er vorig jaar bijna 16 miljard euro beschikbaar, verdeeld over 79 specifieke programma’s. Kennisinstellingen, bedrijven en andere organisaties met een innovatieve oplossing voor de huidige Europese uitdagingen konden tijdens verschillende openstellingsrondes hun aanvraag voor subsidie indienen. Na beoordeling door evaluatoren van de Europese Commissie kregen zij subsidie als hun project voldeed aan een aantal criteria op het gebied van innovatie. Denk aan de mate waarin de innovatie baanbrekend is, de impact (los je hiermee een Europees of alleen een lokaal probleem op?) en geschikte partners (beschikken deze organisaties over de juiste kennis en resources om dit innovatieproject ook echt uit te voeren?). Van de bijna 26.000 subsidieaanvragen werden er vorig jaar nog geen 3.800 goedgekeurd. Het slagingspercentage komt daarmee uit op 14,5%. Het percentage van goedgekeurde aanvragen die PNO heeft ingediend, was overigens tweemaal dit Europese gemiddelde.
Een positieve ontwikkeling, en tevens ook doelstelling van de Europese Commissie, is dat meer bedrijven (ongeveer 37% ten opzichte van ongeveer 33,5% bij FP7) deelnemen in Horizon 2020-projecten. Het aandeel van het mkb blijft wel achter. Horizon 2020 heeft het doel om 20% van de beschikbare financiële middelen aan het mkb toe te kennen. Vorig jaar was dat voor het onderdeel Societal Challenges slechts 15,8%.
Vraagtekens
Het dalende slagingspercentage roept volgens PNO vraagtekens op. Het kan immers niet zo zijn dat de toename in innovatie wordt afgeremd. Het voornaamste doel van de Europese Commissie is immers om met deze subsidies het innovatieklimaat in Europa te versterken. Als de kans op het verkrijgen van subsidie (ongeacht de innovativiteit) afneemt, voelen onderzoekers en bedrijven zich haast wel genoodzaakt hun heil buiten Europa te zoeken. En dit is juist wat de Europese Commissie niet wil.
In februari constateerde de NBA al dat de rapportageregels rond deze regeling niet helder zijn en maande zij haar leden tot zorgvuldigheid bij deze rapportages.
Wat Accountancy Vanmorgen eerder over de regeling Horizon 2020 publiceerde.
Geef een reactie