Het ondernemersvertrouwen van het Nederlandse bedrijfsleven kwam aan het begin van het tweede kwartaal uit op hetzelfde niveau als een kwartaal eerder. Ondernemers in Nederland zijn nu al voor het zesde kwartaal op rij positief gestemd. In de handel en de bouw nam het vertrouwen verder toe. In de dienstverlening daalde het vertrouwen na een forse stijging in het eerste kwartaal. Ondernemers in Gelderland zijn het meest positief. Dit blijkt uit de Conjunctuurenquête Nederland van CBS, Kamer van Koophandel, EIB, MKB Nederland en VNO-NCW.
Over het algemeen ontwikkelen de sectoren die nauw gerelateerd zijn aan de consument zich het meest positief. Zo is voor het eerst sinds vier jaar het ondernemersvertrouwen in de autobranche positief. Een beter oordeel over de voorraden en een gunstige omzetverwachting droegen hieraan bij. In alle sectoren is het ondernemersvertrouwen nu positief, uitgezonderd de delfstofwinning. Het vertrouwen in de groot- en detailhandel nam verder toe. Winkeliers zijn vooral over de verwachte omzet weer een stuk positiever, de groeiende bestedingen van consumenten stuwen dit sentiment. Groothandelaren waren ook positiever over de omzetverwachting en de ontwikkeling van het economisch klimaat was gunstiger. Dit is in lijn met de groei van de export, hogere investeringen en meer verkopen bij de detailhandel in het afgelopen kwartaal. Ook in de bouw en de industrie nam het vertrouwen verder toe. Onder zakelijke dienstverleners en ondernemers in de informatie- en communicatiesector nam het vertrouwen juist af, maar is nog altijd positief.
Werkgelegenheid
Ondernemers zijn betrekkelijk positief over de werkgelegenheid in hun bedrijf. De vacature-indicator staat aan het begin van het tweede kwartaal, ondanks een kleine afname, op nagenoeg de hoogste stand in ruim vier jaar. Als meer ondernemers gunstige verwachtingen hebben over de werkgelegenheid, is dat een indicatie dat deze in het bedrijfsleven verder zal groeien. In de bouwsector is de vacature-indicator verder verbeterd, tot de hoogste waarde in ruim tien jaar tijd. Het aandeel bouwondernemers dat verwacht personeel aan te nemen is relatief sterk toegenomen. In de commerciële dienstverlening en de industrie is de indicator weliswaar iets afgenomen, maar is desondanks positief. In de loop van 2014 is het aantal openstaande vacatures gestaag toegenomen en bereikte in het eerste kwartaal met 95 duizend het hoogste aantal in ruim drie jaar. Vooral in de handel, zakelijke dienstverlening en industrie is de werkgelegenheid verbeterd.
Provincies
Uit de Conjuctuurenquête blijkt dat in Gelderland de ondernemers het meest positief gestemd zijn. Daar zijn de verwachtingen voor het economisch klimaat, de omzet en de investeringen het meest positief van alle provincies. Anders is het in Groningen. Daar zijn ondernemers het minst positief. De Groninger ondernemers zijn per saldo negatief gestemd over de personeelssterkte, de investeringen en de winstgevendheid. Landelijk is de ontwikkeling van de winstgevendheid de enige indicator die negatief is. Dat geldt ook voor de meeste provincies. Overijssel en Utrecht zijn hier de uitzondering op. In deze provincies is het aantal ondernemers dat de winstgevendheid heeft zien toenemen groter dan het aantal ondernemers dat de winstgevendheid zag verslechteren.
Tweede kwartaal
Een vooruitblik naar het tweede kwartaal leert dat de ondernemers vertrouwen hebben. Het economisch klimaat zal naar verwachting verbeteren en de omzet zal bij een grote groep ondernemers toenemen. Hier spelen seizoenpatronen een rol, maar ook vergeleken met een jaar eerder zijn er meer ondernemers optimistisch. Wat betreft omzet naar het buitenland zijn er meer positieve dan negatieve verwachtingen. Wel is het aantal optimisten iets minder groot dan vorig jaar. Ondernemers denken dan ook hun activiteiten uit te breiden in het tweede kwartaal: meer inkoop, meer investeringen en voor het eerst in jaren zal er ook per saldo meer personeel worden aangetrokken. Ook vergeleken met een jaar eerder is het beeld voor deze indicatoren gunstiger.
Geef een reactie