De belangenorganisatie van MKB-ondernemers Claim Participants is zwaar teleurgesteld in de uitkomst van het rapport van de Commissie Herstelkader aan minister Dijsselbloem over de omstreden rentederivaten die de afgelopen tien jaar door een aantal banken aan bijna 18.000 ondernemers zijn verstrekt.
Bert Mouthaan, oprichter en woordvoerder van Claim Participants, wil dat de minister ingrijpt en een ruimhartige regeling afdwingt bij de banken. Claim Participants stelt dat de ondernemers volgens het aansprakelijkheids- en schadevergoedingsrecht juridisch gezien recht hebben op volledige, 100% schadeloosstelling.
Schadevergoeding mist elke grond
Volgens Claim Participants volgt de Derivatencommissie terecht de lijn dat er vanaf 2005 sprake is van periodieke onttrekkingen aan het MKB, maar mist de voorgestelde schadevergoeding van maximaal 20% elke grond. Bovendien handelt de Commissie in strijd met de uitspraken van Nederlandse rechters, die schadevergoedingen van 100% toekennen.
Uitkomst gaat voorbij aan alle eisen
De uitkomst van het onderzoek naar schadeloosstelling van de gedupeerde ondernemers gaat volgens Claim Participants volledig voorbij aan de eis van alle fracties in de Tweede Kamer en de minister. Ondernemers krijgen slechts een klein deel van de werkelijke schade vergoed en die wordt bovendien gemaximeerd. ‘De tegemoetkoming van de betrokken banken moet ruimhartig zijn en datgene wat hier wordt voorgesteld is dat absoluut niet’, aldus Mouthaan.
Protest aangetekend
In een schrijven aan de commissie heeft Claim Participants protest aangetekend tegen de gang van zaken en de inhoud van het advies. Claim Participants beraadt zich over de ontstane situatie, overweegt juridische vervolgstappen en gaat nu zelfstandig verder om de banken tot schadevergoeding te dwingen. ‘Het voorgestelde “herstelkader”, waarbij er sprake is van een absoluut minimum aan schadeloosstelling, staat niet in verhouding tot de schade die de banken vanaf 2005 hebben aangericht en waarvan de economische schade volgens deskundigen wordt geschat op €20 miljard euro. Alles wat fout kon gaan, is fout gegaan met de swaps. Er was sprake van misleiding en wangedrag van de banken, het toezicht van de AFM heeft aan alle kanten gefaald, ik verwijs u naar het ontluisterende rapport van afgelopen week over de AFM, de politiek heeft zitten slapen en aan het eind van het liedje worden de gedupeerde ondernemers afgescheept met een fooi.’
Commissie gezwicht voor druk
Volgens Claim Participants is de Commissie gezwicht voor druk van de banken om de totale schadeloosstelling zo beperkt mogelijk te houden, ondanks het feit dat er ook volgens minister Dijsselbloem sprake is geweest van zogeheten ‘misselling’ door de banken. Door dat gedrag is het vertrouwen van de ondernemers in de banken ernstig geschaad. ‘Ik doe daarom een oproep aan de Tweede Kamer om hier niet mee akkoord te gaan en vraag de minister de commissie opnieuw aan het werk te zetten’, aldus Mouthaan.
Geef een antwoord