Kleinere woningcorporaties zijn bang geen accountant te kunnen vinden nu de grotere accountantskantoren bijna niet meer ingaan op hun offerteverzoeken.
De accountantskosten voor woningcorporaties stegen in 2016 met 8%.Vooral bij de kleinere corporaties drukken de kosten op de begroting. Uit onderzoek van Aedes en de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) blijkt tevens dat ruim 30% van de corporaties moeite heeft met het vinden van een nieuwe accountant. Zij stellen vast dat er niet genoeg keuze op de accountantsmarkt is. Ook gaan de grote accountantskantoren bijna niet meer in op hun offerteverzoeken. Met als reden ‘capaciteitsproblemen’ of ‘niet passend binnen portefeuille’.
Overdaad aan regelgeving
De (onnodige) complexiteit en overdaad aan regelgeving zijn volgens corporaties en toezichthouders aanleiding voor de stijging van de accountantskosten. Zij verwachten dat als daar wat aan verandert, er wellicht ook weer een markt ontstaat waar corporaties kunnen kiezen voor een accountant.
Uit het rapport van de Autoriteit woningcorporaties (Aw) van november 2016 blijkt dat het aantal corporaties dat PwC, Deloitte en KPMG controleren de laatste jaren scherp is gedaald, zo meldt het FD. KPMG heeft een pas op de plaats gemaakt na het Vestia drama, maar laat aan het FD weten dat zij verwachten dat hun marktaandeel de komende jaren weer gaat groeien.
Nog nijpender
Vanaf 2018 zijn woningcorporaties met meer dan 1.500 woningen aangemerkt als OOB-organisatie. Dat betekent dat ruim 200 van de 330 woningcorporaties alleen nog gecontroleerd mogen worden door een van de tien OOB-accountantsorganisatie. Deze nieuwe regelgeving versterkt het gevoel van de kleine corporaties dat zij geen accountant kunnen vinden, zo stelt Aedes-voorzitter Marnix Norder in het FD. Aedes wil daarom dat de OOB-grens voor het aantal woningen omhoog gaat naar minimaal 2.500 woningen.
Gemeentemarkt
Woningcorporaties zijn niet de enige organisaties die moeite hebben met het vinden van een accountant. Eerder bleek al dat de grote accountantskantoren zich terugtrekken uit de gemeentemarkt, omdat ze aan steeds strengere kwaliteitseisen moeten voldoen en onder grote druk staan van toezichthouder AFM.
Q-Concepts Accountancy is het volledig eens met het optrekken van de grens naar 2.500 eenheden. Veelgehoord punt bij alle ontwikkelingen in de sector de afgelopen jaren is het indammen van de administratieve lasten en wij herkennen ons volledig in hetgeen geschetst wordt in het artikel.
Q-Concepts is één van die kantoren die inspringt op de “move” naar boven van de Big4 kantoren, of zelfs de grootste 10 kantoren. Die kunnen de vraag niet aan en dat komt uiteindelijk natuurlijk terug in de prijs en dus de administratieve lasten van de corporatie. Met het optrekken van de grens ontstaat er meer ruimte voor kantoren als Q-Concepts die zich als niet OOB-vergunninghouder met een jarenlange specialisatie in de sector een kwalitatief goed alternatief kunnen bieden.