De gemeente Bunschoten wil dat Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) meer druk zet op het Rijk en de accountantssector om controle-eisen af te zwakken. De NV COS moet van tafel bij controle van de jaarrekening, zegt de gemeente in ene motie die vandaag in stemming wordt gebracht op het jaarlijkse VNG-congres.
Volgens Bunschoten rechtvaardigt de eigenheid van gemeenten dat regels voor accountantscontrole afwijken van die voor het bedrijfsleven. In ambtenarenvakblad Binnenlands Bestuur laat de gemeente weten dat naar haar inzicht te veel dubbel werk wordt gedaan ten behoeve van de controle van de gemeentelijke jaarrekening.
Lastendruk
De gemeenteraad acht een ‘stevige’ accountantscontrole van belang, ‘maar het onverkort handhaven van de Nadere Voorschriften Controle en Overige Standaarden, de zogenaamde NV COS, geeft onnodig veel administratieve lastendruk bij gemeenten.’ In een motie, die vandaag in stemming wordt gebracht bij de Algemene Ledenvergadering van de VNG in Goes, verzoekt de gemeente Bunschoten het VNG-bestuur om ‘de gesprekken met het rijk de gesprekken met het Rijk en accountantssector te intensiveren om te komen tot een oplossing van de problematiek rondom de voorschriften en doublures in het werk dat accountants voor gemeenten doen’. De motie is volgens Bunschoten bedoeld als steun in de rug en aansporing voor de betrokken partijen, rijk en accountantssector om tot werkbare afspraken te komen die recht doen aan de verschillende verantwoordelijkheden.
Gemeente geen bedrijf
Het VNG-bestuur laat in een advies weten dat het kan instemmen met de motie, omdat die in de lijn ligt van de voorstellen van de werkgroep Vernieuwing accountantscontrole gemeenten. Die werkgroep, onder voorzitterschap van de Eindhovense wethouder Financiën Staf Depla (foto), pleitte reeds twee jaar geleden voor een doelmatigere accountantscontrole. Daarbij gaat het niet om minder controle, maar een controle die beter op de maat van de gemeenten is toegesneden. ‘Een gemeente is geen bedrijf. Zo hebben begroting en jaarrekening een andere rol. En net als bij de begroting en de jaarrekening ligt het dan ook voor de hand de spelregels hierop toe te spitsen’, aldus het VNG-bestuur. Verschillende gemeenten hebben de afgelopen maanden geklaagd over de moeizaamheid van de lopende accountantscontroles. ‘De gesprekken die de VNG voert met rijk en accountantssector over de voorstellen van de werkgroep Depla kunnen op onderdelen inderdaad een duwtje gebruiken’, aldus het VNG-bestuur.
Het verschil is van oudsher al gedefinieerd als: een bedrijf moet concurrerend zijn, de overheid moet dienstverlenend zijn. Er is dus wél verschil maar of dat een handje lichten met de controlenormen rechtvaardigt, dat lijkt mij niet. Eerder kan een oplossing worden gevonden door de overheid weer uitsluitend dienstverlenend te laten zijn voor zo ver dat in de gegeven omstandigheden niet door bedrijven kan -en soms ook mag- worden gedaan. Een grondexploitatie is puur commercieel en hoort dus niet bij de gemeente. Daarmede is ook het probleem van de vennootschapsbelasting teruggebracht tot een minimale administratieve last. In de beleving van de (gemeente- en corporatie) bestuurders blijft het een onmogelijke be-last-ing. Zie ook hier dus: zij willen minder betalen maar kunnen niet ontwijken. Wat erg toch. Ook de werkkostenregeling in de loonbelasting is een gegeven vrijheid die nu als een probleem wordt ervaren. Gewoon zwaar onderschat, in eenvoud. Zie b.v. de WNT problematiek. Dat alles leidt tot de – hier versimpelde- conclusie dat de overheden in hun administratievoering voortdurend een verantwoorde mix zullen moeten vinden waardoor ze zowel richting hogere organen als richting de bestuurders en de fiscus tijdig, juist en volledig kunnen rapporteren. Ook hier blijft gelden: leuker kunnen we het niet maken ( zullen we ook niet doen) wel makkelijker (daar komt niks van terecht).