Vrijwel alle Nederlandse ziekenhuizen schreven in 2016 zwarte cijfers. Dit ondanks een dalend rendement en toenemende bedrijfslasten. Dat blijkt uit de analyse van 76 jaarverslagen 2016 van Nederlandse ziekenhuizen door Intrakoop en Verstegen accountants en adviseurs.
Incidentele oorzaak
Van de vijf ziekenhuizen die vorig jaar wel verlies leden, heeft dit bij vier ziekenhuizen een incidentele oorzaak, zoals ingebruikname van nieuwbouw en aanloopverliezen. ‘Ziekenhuizen werken steeds efficiënter. Hoewel de bedrijfslasten harder stijgen dan de opbrengsten, zijn de financiële buffers licht toegenomen. Ook de bezetting per bed is hoger, terwijl de gemiddelde ligduur weer verder is gedaald. Nederland behoort al tot de landen met de laagste ligduur van Europa,’ licht Frank Kaptein, bestuurder van Intrakoop, toe. ‘Opvallend is verder de toename van patiëntgebonden kosten, met 5 procent naar 5 miljard euro. Onder andere door de stijgende prijzen voor medicijnen’.
Totale omzet 26 miljard euro
Het totale resultaat van de ziekenhuissector is ten opzichte van 2015 met 54 miljoen gedaald naar 434 miljoen euro. De totale bedrijfslasten van de onderzochte ziekenhuizen nemen in 2016 met 3,3 procent toe, tot 24 miljard euro. Deze stijging ligt in lijn met de afgelopen jaren. De totale bedrijfsopbrengsten stijgen met 2,8 procent minder sterk dan de bedrijfslasten. De totale omzet van de onderzochte ziekenhuizen is 24,9 miljard euro. Intrakoop schat in dat de totale omzet van alle ziekenhuizen over 2016 – en daarmee de kosten voor de Nederlandse samenwerking aan ziekenhuiszorg – uitkomt op 26 miljard euro.
Liquiditeit blijft zorgelijk
De solvabiliteit van de ziekenhuizen is licht gestegen van 22,5 procent in 2015 naar 23,6 procent in 2016. Deze stijging is vooral het gevolg van een toename van het eigen vermogen. De liquiditeitsratio is in 2016 1,28. Dit is over het geheel genomen ‘toereikend’, maar de ziekenhuissector blijft kwetsbaar en heeft weinig ruimte voor tegenvallers of investeringen. Kaptein: ‘Er zijn nog te veel ziekenhuizen die qua liquiditeit in de gevarenzone verkeren. Van de 76 ziekenhuizen zijn er eind 2016 nog altijd 18 met een liquiditeitsratio lager dan de wenselijke 1,0. Overigens waren dat er in 2015 22.’
Geef een antwoord