Driekwart van de Nederlanders weet dat spaarders hun geld op de bank tot een bepaald bedrag terug krijgen bij een faillissement, blijkt uit onderzoek van De Nederlandse Bank. Met het depositogarantiestelsel – het vangnet voor deze bescherming – is 54% van de Nederlanders bekend.
Spontaan
Het onderzoek van DNB is in 2017 uitgevoerd onder 849 personen. Daarbij kan 45% van de ondervraagden spontaan aangeven dat de maximale garantie gelijk is aan 100.000 euro. Eveneens de helft van de ondervraagden geeft aan dat DNB verantwoordelijk is voor het DGS en dat het spaargeld bij alle Nederlandse banken gegarandeerd is. De bekendheid met het DGS is groter onder hoogopgeleiden en ouderen dan onder laagopgeleiden en jongeren.
Uitkeringstermijn
Minder goed bekend zijn de precieze kenmerken van het zogenoemde depositogarantiestelsel dat daarvoor zorgt, zoals de uitkeringstermijn van maximaal 20 werkdagen. Er is ruimte voor verbetering, in de wetenschap dat deze kennis een belangrijke bijdrage levert aan vertrouwen in de sector, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van DNB.
Tegen ‘bankrun’
Het Nederlandse depositogarantiestelsel (DGS), dat wordt uitgevoerd door DNB, garandeert spaargeld tot 100.000 euro per persoon per bank. Deze zekerheid helpt een ‘bankrun’ te voorkomen als een bank failliet gaat of als rekeninghouders verwachten dat deze failliet gaat. Door deze zekerheid draagt het DGS bij aan financiële stabiliteit.
Geef een reactie